Podzim a dýně, to k sobě jde jako strom a listy. Z dýní lze vytvořit spoustu vynikajících pokrmů, tak proč nezačít hned snídaní? Dýňová ovesná kaše je krásně hedvábná, příjemně kořeněná a zdobí jí úžasný toping z ovoce, ořechů a javorového sirupu, který kaši perfektně doplní nejen esteticky, ale i chuťově.
Dýňové pyré
Do dýňové kaše používám dýňové pyré – pyré, které mám uložené v lednici na “kratší spotřebu” – tj. týden – max. týden a půl, a pro delší dobu spotřeby může čekat v mrazáku, například ve formičkách na led. Dýňové pyré využijete nejen do ovesné kaše, ale jde například o základ na pumpkin spice latte, získáte z něj skvělou omáčku na těstoviny anebo jej využijete do pečení sladkých moučníků. Na 100 % doporučuji připravovat z dýně hokkaido, která vyniká bohatou chutí. Navíc její slupka po upečení pěkně změkne, proto není potřeba dýni loupat.
Poznámka navíc: Stává se, že dužina obsahuje více či méně vody. Pokud by byla dýně méně vodnatá, do pokrmů, kam pyré použijete, můžete přidat malinko vody na zředění.
JAK PŘIPRAVIT DÝŇOVÉ PYRÉ
- Dýni hokkaido umyjte a osušte.
- Překrojte napůl a vydlabejte pomocí lžíce. Pak odřízněte stopky.
- Obě “polokoule” ještě znovu překrojte a na plechu vyloženém pečicím papírem opět spojte – získáte tak dvě “polokoule”.
- Pečte při 190 °C 45 – 50 minut.
- Upečenou dýni přendejte do mísy a nechte chvíli chladnout.
- Rozmixujte tyčovým mixérem.
- Pyré přes cedník propasírujte do čisté mísy.
- Přendejte do skleniček a uzavřete. V lednici vydrží týden až 10 dní, v mrazáku déle.
Na dýňovou kaši jsem připravila skvělý toping z jablek, sušených švestek a pekanových ořechů. Skladbu můžete trochu pozměnit – například jablka vyměnit za hrušky, sušené švestky za višně nebo rozinky. Pekanové ořechy, pokud nemáte, dobře nahradí i vlašské ořechy.
Dýňová ovesná kaše s jablky, švestkami a pekany


Ingredience na 2 porce:
- 100 g ovesných vloček
- 350 ml tekutiny (použila jsem 200 ml ovesného nápoje a 150 ml vody)
- 5 lžic dýňového pyré
- ½ lžičky mleté skořice
- ¼ lžičky muškátového oříšku
- ¼ lžičky mletého kardamomu
- Malá špetka soli
- Jogurt
Toping:
- ½ jablka
- 5 – 6 sušených švestek
- 2 lžíce nalámaných pekanových ořechů
- 1 lžička másla
- 3 – 4 lžíce sirupu (čekankový/javorový/mix)
- Špetka mleté skořice
Postup:
- Ovesné vločky vsypte do rendlíku a zalijte tekutinou – já používám mix dobrého ovesného mléka s vodou. Nechte přes noc namočit.
- Kaši na středním stupni vařte 3 – 4 minuty do zhoustnutí. Přidejte dýňové pyré, koření, malou špetku soli a minutu míchejte na mírnějším stupni.
- Jablko nakrájejte na kostky, švestky překrojte napůl nebo na čtvrtiny.
- V pánvi opečte nasucho pekanové ořechy. Přidejte máslo, sirup – používám mix čekankového a javorového sirupu (ten dodá skvělou nezaměnitelnou chuť). Poprašte skořicí a míchejte asi půl minuty na středním stupni, aby se ovoce prohřálo.
- Kaši naservírujte do misek. Ozdobte jogurtem a ořechovo-ovocným přelivem včetně sirupu.
