Instagram je doslova zaplavený spoustou lákavých receptů z dýně. Často vídám i výtvory, které se samotným dýním podobají – například dýňové noky. Když jsem je viděla poprvé, nevěřila jsem, že se do takové challange pustím.
Tvarování noků do tvaru dýně
Vypadalo to jako složitá disciplína – vytvořit noky připomínající dýni. Ale ve skutečnosti to tak těžké není. Na Instagram jsem přidala do příspěvku s receptem krátké video, jak se takový nok jednoduše vytvaruje. Vytvarujete z těsta kuličku – o něco větší, než kdybyste vyvalovali noček vidličkou, jako například v tomto receptu na bramborové noky. Pak vezmete do ruky krátký provázek a křížem krážem seshora provázek obtisknete a jemně podsunete pod kuličku, jako kdybyste chtěli provázek dole překřížit.
Do noků jsem pak vsunula jehličku rozmarýnu a opatrně je vkládala do vroucí osolené vody. Když se nějaký omylem překlopil jehličkou dolů, opatrně jsem ho narovnala. To stejné platí u vyndávání z hrnce na talíř. Nesmí zůstat dlouho otočené vzhůru nohama – musí pěkně sedět tak, jako budou sedět na talíři při servírování.
Dýně a mé oblíbené bylinky
Miluju dýni hokaido pro její výraznou chuť. Skvěle se kombinuje například s tymiánem, rozmarýnem a nebo šalvějí, která zde hraje také podstatnou úlohu. Šalvěj a dýně jsou kombinace naprosto úžasná, delikátní. A navíc má šalvěj úžasnou schopnost. Během chvilky se na pánvi na trošce tuku promění v křupavý chips. Takže nejen, že dodá skvělou chuť a vůni, dodá jídlu oživení v podobě křupavého elementu, který navíc krásně vypadá.
Tahini omáčka
Když zakápnete tahini pastu troškou vody, stane se něco zvláštního – nezřídne, ale ztuhne. Říkám opravdu trošku. A proto musíte přidat tekutiny ještě o trošku víc, aby vám vznikla krémová omáčka. Ta se dá dochucovat různými druhy koření, bylinek, šťáv i omáček (myslím například sójovou, tamari apod.)
Dýňové noky s tahini omáčkou
Detaily receptu
2 porce
40 minut
8 minut
Ingredience
- Dýňové noky:
300 g dýně hokaido
Olivový olej
1 žloutek
150 celozrnné špaldové hladké mouky
1 lžíce bramborového škrobu
Špetka muškátového oříšku
Sůl
Čerstvý rozmarýn
- Omáčka:
1 plná lžíce tahini pasty
2 lžíce vody
2 lžičky lahůdkového droždí
Špetka sušeného česneku
Sůl
- Navíc:
Olivový olej nebo máslo – cca 1 – 2 lžíce
Čerstvá šalvěj
Dýňová semínka
Postup
- Dýni nakrájejte na menší kusy. V míse lehce zakápněte olivovým olejem a promíchejte. Rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a v troubě vyhřáté na 190 °C pečte půl hodiny doměkka. Nechte zchladnout.
- Dýni a žloutek rozmixujte na jemné pyré. Smíchejte s moukou, muškátovým oříškem a špetkou soli.
- Z těsta pomoučenými dlaněmi vyvalujte kuličky o průměru padesátikoruny. Provázkem seshora „obepněte“ kuličku dvakrát do kříže – naznačte tak rýhy. Na vršku doprostřed zapíchněte jehličku rozmarýnu.
- Noky vkládejte do vroucí osolené vody a vařte 8 minut. Vyndejte děrovanou naběračkou na talíř.
- Tahini, vodu, lahůdkové droždí, česnek a sůl rozmixujte.
- V pánvi rozehřejte 1 – 2 lžíce olivového oleje nebo másla. Vsypte do pánve několik lístků šalvěje a chvíli opékejte. Přidejte noky, dvakrát prohoďte a odstavte. Tahini omáčku nalijte na talíř, naservírujte na ně noky spolu se šalvějí a nakonec posypejte dýňovými semínky