Domů » Dýňové noky s tahini omáčkou
dýňové noky

Dýňové noky s tahini omáčkou

Instagram je doslova zaplavený spoustou lákavých receptů z dýně. Často vídám i výtvory, které se samotným dýním podobají – například dýňové noky. Když jsem je viděla poprvé, nevěřila jsem, že se do takové challange pustím.

Tvarování noků do tvaru dýně

Vypadalo to jako složitá disciplína – vytvořit noky připomínající dýni. Ale ve skutečnosti to tak těžké není. Na Instagram jsem přidala do příspěvku s receptem krátké video, jak se takový nok jednoduše vytvaruje. Vytvarujete z těsta kuličku – o něco větší, než kdybyste vyvalovali noček vidličkou, jako například v tomto receptu na bramborové noky. Pak vezmete do ruky krátký provázek a křížem krážem seshora provázek obtisknete a jemně podsunete pod kuličku, jako kdybyste chtěli provázek dole překřížit.

Do noků jsem pak vsunula jehličku rozmarýnu a opatrně je vkládala do vroucí osolené vody. Když se nějaký omylem překlopil jehličkou dolů, opatrně jsem ho narovnala. To stejné platí u vyndávání z hrnce na talíř. Nesmí zůstat dlouho otočené vzhůru nohama – musí pěkně sedět tak, jako budou sedět na talíři při servírování.

Dýně a mé oblíbené bylinky

Miluju dýni hokaido pro její výraznou chuť. Skvěle se kombinuje například s tymiánem, rozmarýnem a nebo šalvějí, která zde hraje také podstatnou úlohu. Šalvěj a dýně jsou kombinace naprosto úžasná, delikátní. A navíc má šalvěj úžasnou schopnost. Během chvilky se na pánvi na trošce tuku promění v křupavý chips. Takže nejen, že dodá skvělou chuť a vůni, dodá jídlu oživení v podobě křupavého elementu, který navíc krásně vypadá.

Tahini omáčka

Když zakápnete tahini pastu troškou vody, stane se něco zvláštního – nezřídne, ale ztuhne. Říkám opravdu trošku. A proto musíte přidat tekutiny ještě o trošku víc, aby vám vznikla krémová omáčka. Ta se dá dochucovat různými druhy koření, bylinek, šťáv i omáček (myslím například sójovou, tamari apod.)

Dýňové noky s tahini omáčkou

Detaily receptu

Množství

2 porce

Doba přípravy

40 minut

Doba vaření

8 minut

Ingredience

  • Dýňové noky:
  • 300 g dýně hokaido

  • Olivový olej

  • 1 žloutek

  • 150 celozrnné špaldové hladké mouky

  • 1 lžíce bramborového škrobu

  • Špetka muškátového oříšku

  • Sůl

  • Čerstvý rozmarýn

  • Omáčka:
  • 1 plná lžíce tahini pasty

  • 2 lžíce vody

  • 2 lžičky lahůdkového droždí

  • Špetka sušeného česneku

  • Sůl

  • Navíc:
  • Olivový olej nebo máslo – cca 1 – 2 lžíce

  • Čerstvá šalvěj

  • Dýňová semínka

Postup

  • Dýni nakrájejte na menší kusy. V míse lehce zakápněte olivovým olejem a promíchejte. Rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a v troubě vyhřáté na 190 °C pečte půl hodiny doměkka. Nechte zchladnout.
  • Dýni a žloutek rozmixujte na jemné pyré. Smíchejte s moukou, muškátovým oříškem a špetkou soli.
  • Z těsta pomoučenými dlaněmi vyvalujte kuličky o průměru padesátikoruny. Provázkem seshora „obepněte“ kuličku dvakrát do kříže – naznačte tak rýhy. Na vršku doprostřed zapíchněte jehličku rozmarýnu.
  • Noky vkládejte do vroucí osolené vody a vařte 8 minut. Vyndejte děrovanou naběračkou na talíř.
  • Tahini, vodu, lahůdkové droždí, česnek a sůl rozmixujte.
  • V pánvi rozehřejte 1 – 2 lžíce olivového oleje nebo másla. Vsypte do pánve několik lístků šalvěje a chvíli opékejte. Přidejte noky, dvakrát prohoďte a odstavte. Tahini omáčku nalijte na talíř, naservírujte na ně noky spolu se šalvějí a nakonec posypejte dýňovými semínky