Domů » Dýňové rizoto s kokosovým mlékem

Dýňové rizoto s kokosovým mlékem

Ještě jsem se jí nepřejedla. Dýni můžu naslano i nasladko, pečenou i vařenou, jemně či zostra. Klidně denně.

V tomto receptu se pojí jemnost s nasládlou chutí hokaido dýně. To je přesně to, co v sychravých dnech potěší každého vděčného strávníka. Hřejivé pohlazení, hladké jako peřina.

Toto je starší recept převzatý z mého blogu Vařeniště.cz
Publikován:
9. 11. 2016

Někdo říká, že dýně má neutrální chuť. Ale právě taková hokaido – má neoblíbenější dýně – mi imponuje právě svou typickou nasládlou chutí, která se dá nakombinovat s mnoha surovinymi, aby vzniklo něco báječného. Ačkoli hokaido sama o sobě skvělé je.

Doba přípravy: 40 minut

Množství: 1 porce

Suroviny:

  • 130 g dýně hokaido bez slupky
  • olivový olej
  • 120 g rýže arborio
  • lžička (oříšek) kokosového tuku
  • 70 ml bílého suchého vína, klidně výraznějšího
  • 320 – 350 ml zeleninového vývaru
  • sůl
  • na špičku nože mletého šafránu
  • 50 g kokosového mléka
  • tempeh (uzený)
  • pažitka

Postup:

  1. Dýni nakrájejte na kostky, v míse promíchejte s trochou olivového oleje a rozložte na plech vyložený pečícím papírem. Vložte do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečte doměkka.
  2. Upečenou dýní vložte do misky, zalijte kokosovým mlékem a rozmixujte na pyré.
  3. V rendlíku zahřejte kokosový tuk a vsypte do něj rýži. Míchejte. Asi po 1-2 minutách zalijte vínem a nechte vypařit. Podlijte trochou vývaru. Osolte a přidejte šafrán. Stále míchejte a podlěvejte, dokud není rýže téměř měkká. Místo vývaru teď postupně vmíchávejte dýňové pyré.
  4. Tempeh nakrájejte na slabé plátky, opečte na pánvi z obou stran a podávejte s rizottem.
  5. Posypte nasekanou pažitkou              .