Domů » Fazolové kuličky se špenátovým hummusem
fazolové kuličky

Fazolové kuličky se špenátovým hummusem

Jako milovnici luštěnin mě to překvapuje, ale všímám si, že okolo mě je stále ještě spousta těch, kteří se luštěninám vyhýbají jak čert kříži, anebo si je někdy dají, když na to příde, ale že by je vyhledávali…?

Toto je starší recept převzatý z mého blogu Vařeniště.cz
Publikován:
28. 3. 2019

V málokteré takové té klasické české restauraci najdete v menu luštěninové jídlo. A to je škoda. Myslím, že například tohle by mohlo zabodovat. Lidi se bojí experimentovat. Proto bude asi bohužel chvíli trvat, než přijde doba, kdy nebude divné dát si hummus s fazolovými kuličkami a špenátem nebo další jídla, která se dají z luštěnin vykouzlit. Zatím boduje cizrna (v salátu nebo jako hummus) a červená čočka (jako kari nebo v polévce), ale to už je fakt odvážný podnik 🙂

Kdo má tyhle dobroty rád, tak už ví, do kterých vegetariánských restaurací zajít. Tam se toho nebojí a vytvářejí nejen z luštěnin i z dalších opomíjených potravin  skvělá jídla. Ale kde najdou inspiraci ti, kteří v blízkosti žádnou takovou hodobóžovou restauraci nemají? Těm opravdu nezbývá, než stoupnout k plotně a pustit se do díla. Určitě stojí za to navštívit nějakou restauraci pro rozšíření obzorů, ale zaplať pánbůh, že v dnešní době Instagramu najdete všude tolik inspirace. Pod hastagy týkajícími se zdravého, vegetariánského a veganského jídla najdete palbu inspirace. Stačí se toho fakt nebát a pustit se do vaření, v tomto případě spíš do pečení. Ale koukněte sami, že na tom nic není.

Detaily receptu

Množství

2 – 3 porce

Doba přípravy

30 minut

Doba pečení

30 minut

Bez

LEPKU

Vhodné i pro

VEGANY

Ingredience

  • Fazolové kuličky:
  • 150 g bílých fazolí (v suchém stavu) – cca 300 g uvařených

  • 40 g sušených rajčat v oleji (4 ks)

  • 1 stroužek česneku

  • 2 lžičky citronové šťávy

  • ½ lžičky mletého římského kmínu

  • 4 – 5 lžic olivového oleje

  • sůl

  • čerstvě mletý pepř

  • Špenátový hummus:
  • 150 g uvařené cizrny

  • 50 g špenátu

  • půl stroužku česneku

  • půl lžičky podrceného římského kmínu

  • 1 lžíce citronové šťávy

  • 1 lžíce tahini pasty

  • 20 g olivového oleje + 1 lžíce vody nebo oleje (kolik bude zkrátka potřeba na doředění)

  • sůl

  • K tomu navíc:
  • špenát

  • salátová okurka

  • dýňový olej

  • semínka (mix)

  • sůl

Postup

  • Uvařené fazole sceďte a nechte okapat. Promíchejte fazole, rajčata, prolisovaný česnek, citronovou šťávu, špetku soli, olej, trochu čerstvě mletého pepře a rozmixujte. Z hmoty vytvořte kuličky..velké možná jako padesátikoruna. Dlaně si potřete trochou oleje a ještě mezi dlaněmi trochu poválejte, aby se olejem obalily.
  • Vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby předehřáté na  170 °C (horkovzduch). Pečte asi 30 – 35 minut. Nechte zchladnout.
  • Rozmixujte suroviny na hummus. Nařeďte ho vodou x  olejem podle vaší chuti.
  • Na talíř naservírujte hummus, posypejte špenátem, nakrájenou okurkou, posypejte semínky, pokapejte olejem a lehce osolte. Ozdobte fazolovými kuličkami.