Že bude mít na Instagramu tak velký úspěch recept na míša řezy, jsem nečekala a samozřejmě mě to moc potěšilo. A abych potěšila i příznivce odlehčených alternativ, připravila jsem recept na fitness míša řezy, které jsou bez cukru, bez másla, a mají úžasnou lahodnou chuť.
Proč chlebíčková forma
Dezert jsem připravila do malé formy – do chlebíčkové formy o délce cca 23 cm. Důvod je ten, že nejen na složení, ale i na množství záleží. Fitness míša řezy jsou tak návykové, že by se mohlo stát, že plech zahučí pryč, ani nebudete vědět jak 🙂
To byl první důvod. Druhý důvod byl ten, že jsem chtěla dezert trochu odlišit – nedělat ho na velký plech, jako klasické míša řezy, a nedělat ho do kulaté formy, jako mám tady na blogu už jeden “podobný” dezert.
Nicméně, pokud je vám kulatá forma sympatičtější, pusťte se do kulatého dezertu 🙂
V čem jsou stejné x v čem se liší
Původní recept, který jsem připravila ve spolupráci s ETA, je klasický recept na míša řezy, které se skládají z kakaového piškotu, tvarohové náplně s máslem a čokoládové polevy. Fitness míša řezy jsem odlehčila – namísto cukru jsem použila xylitol s energetickou hodnotou o 40 % nižší, než je u klasického cukru. Dál jsem bílou mouku nahradila kombinací celozrnné a kokosové mouky. Kokosová mouka má malinko tendenci těsto “vysoušet”, ale taky dává těstu kyprost. Vyvážila jsem její první schopnost nastrouhanými jablky, které těsto zase zvláční. A díky tomu není potřeba do těsta dávat tolik tuku, jako u originálních míša řezů.
V náplni jsem vynechala máslo a pro zpevnění použila želatinu. Opět jsem použila xylitol, který má takovou krásně svěží chuť (znáte ze žvýkaček, kam se xylitol přidává, protože napomáhá chránit zuby). A co dezert jednoznačně nejvíc osvěží, je čerstvý kokos! Můžete ho sice nahradit sušeným (a můžete také přidat kokosový protein), ale čerstvý kokos je prostě čerstvý kokos.
Náplň jsem u této zdravější varianty přelila vysokoprocentní čokoládou, namísto čokoládové polevy. Nevýhodou může být, že se při krájení rozlamuje. Proto, až budete dezert servírovat, si nůž namočte do horké vody. Projede pak čokoládou snadno a bez odlamování.
Fitness míša řezy s kokosem
Ingredience na chlebíčkovou formu 23×8 cm
- Korpus:
2 vejce – bílky a žloutky zvlášť
Špetka soli
50 g xylitolu
150 g najemno nastrouhaného jablka
20 g oleje – například kokosový (rozpuštěný)
25 ml vody
70 g celozrnné hladké špaldové mouky
30 g kokosové mouky
25 g kakaa
½ lžičky sody (2 g)
- Náplň:
500 g měkkého tvarohu (používám polotučný)
50 g xylitolu
40 g najemno nastrouhaného čerstvého kokosu (nebo 2 lžíce sušeného)
3 plátky želatiny
2 lžíce vody
- Na dohotovení:
50 g 90% čokolády na polití
Nastrouhaný kokos na posypání
Postup
- Pečicí formu vyložte pečicím papírem.
- Žloutky vyšlehejte s xylitolem do světlé pěny. Promíchejte s najemno nastrouhaným jablkem, olejem a vodou. Ve vedlejší misce smíchejte sypké ingredience – mouky, kakao a sodu – a prosijte ke směsi žloutkové. Promíchejte.
- Bílky vyšlehejte se špetkou soli do hustého sněhu a ten zapracujte do předpřipraveného těsta.
- Těstem naplňte formu vyloženou pečicím papírem. Snažte se těstem papír příliš nezašpinit, protože na korpus dále přijde tvarohová náplň, která by se mohla připečeným těstem obarvit. Pečte na 180 °C cca 23 minut. Nechte vychladit.
- Tvaroh promíchejte s xylitolem a najemno nastrouhaným kokosem. Želatinu nechte namočenou ve 2 – 3 lžících vody po dobu asi 10 minut. Poté zahřejte a míchejte, aby se rozplynula. Nevařte. Do želatiny vmíchejte asi 2 – 3 lžíce tvarohu a metličkou prošlehejte. Tuto směs potom vlijte ke zbylému tvarohu a rychle a důkladně promíchejte.
- Krémem potřete vychladlý korpus a uhlaďte vařečkou. Dejte do lednice přes noc (nebo alespoň na 3 hodiny) vychladit.
- Koláč vyndejte z formy. Zbavte jej opatrně pečicího papíru a položte na tác.
- Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a rozetřete po povrchu koláče. Posypejte kokosem a nechte zatuhnout.
- Hotovo! Teď se můžete do zdravých míša řezů s radostí pustit!!