Přemýšlela jsem, jestli se letos pustím do něčeho originálního, méně obvyklého, co se na Velikonoce tak běžně nepeče. Nakonec jsem si nemohla odpustit mazanec – který vlastně je také tak trochu neobyčejný. Špaldový celozrnný tvarohový mazanec totiž pravděpodobně netraduje tolik rodin, jako ten klasický. A přitom – posuďte sami – stojí za to!
Celozrnný tvarohový mazanec namísto klasického
Asi nejčastěji se na Velikonoce v českých domácnostech peče klasický, kynutý mazanec. Nejčastěji se připravuje z polohrubé nebo hladké mouky, nebo z jejich směsi. Někdo přidává část celozrnné mouky, někdo se toho nebojí a rovnou peče kynutý celozrnný mazanec. Nesmí v něm chybět rozinky (v rumu, samosebou! 🙂 ) a mandličky.
Minimazance
Druhá velice častá varianta mazance je ta tvarohová – krásně vláčná! Kynout nepotřebuje, do těsta se přidává kypřicí prášek. A vzhledem k tomu, že já se chuťově přikláním více k této variantě, zkusila jsem tvarohový mazanec připravit ve zdravější verzi – celozrnné, kdy jsem namísto cukru sáhla navíc po xylitolu. Máslo jsem ale obejít nemohla. Máslo má také podíl na vláčnosti těsta a navíc v mazanci skvěle chutná.
Zkoušela jsem péct tvarohový mazanec několikrát a myslím, že mi snad vždycky trochu prasknul. Nevím proč. Těsto je prostě hunější… I proto peču z těsta raději dva menší mazance namísto jednoho – lépe se propékají. Ale ty praskance podle mě nejsou vůbec na závadu. Mě se to líbí 🙂
Tak snad i vám bude a pustíte se do pečení taky. Špaldový celozrnný tvarohový mazanec nejen, že je nádherně vláčný a lahodný, v jeho chuti vyniká zajímavé spojení citronu a vanilky. Doporučuji vyzkoušet přesně podle receptu. Namísto mleté vanilky můžete samozřejmě použít semínka z vanilkového lusku.
Ještě bych chtěla dodat k té vláčnosti – vydrží takhle i pár dní. Není to ten typ sladkého pečiva, co druhý den okorá a třetí den se ho nikdo nechce ani dotkout. Myslím, že tak dlouho u vás ani nevydrží, ale kdyby přeci jen… 🙂
Špaldový celozrnný tvarohový mazanec
Ingredience
140 g změklého másla
100 g xylitolu
2 žloutky (nebo celá vejce a nemusíte přidávat vodu. Varianta bez bílků mi ale přijde lepší v tom, že těsto je po upečení měkčí)
250 g měkkého polotučného tvarohu – používám od Madety (není tak řídký, proto jsem přidala 60 ml vody. U řidších variant bude stačit možná jen 50 ml)
2 – 3 lžíce rozinek namočených v rumu
Nastrouhaná kůra z ½ – 1 citronu (podle velikosti)
450 g celozrnné hladké špaldové mouky
50 g polohrubé mouky
1 sáček kypřicího prášku do pečiva
Špetka soli
Špetka mleté vanilky
Hladká mouka na podsypání
Vejce na potření
Nasekané mandle na posypání
Postup
- Změklé máslo utřete s xylitolem. Poté metlou zašlehejte žloutky a tvaroh + 50 ml vody. Do směsi vmíchejte namočené rozinky s rumem a nastrouhanou citronovou kůru.
- Ve větší míse smíchejte mouky s kypřicím práškem do pečiva, špetkou soli a vanilky. Přilijte tvarohovou směs a zpracujte vláčné těsto.
- Z těsta vytvarujte dva stejně velké bochánky. Položte na plech vyložený pečicím papírem – nenařezávejte do kříže. Mazanec má i tak tendenci prasknout, protože těsto je poměrně těžké. Potřete rozšlehaným vejcem a posypejte mandlemi.
- Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C (horkovzduch) a pečte takto 20 – 25 minut. Pak ztlumte na 160 °C a dopékejte 35 – 40 minut.
- Krájejte až po úplném vychladnutí.