Domů » Špaldový celozrnný tvarohový mazanec
špaldový celozrnný tvarohový mazanec

Špaldový celozrnný tvarohový mazanec

Přemýšlela jsem, jestli se letos pustím do něčeho originálního, méně obvyklého, co se na Velikonoce tak běžně nepeče. Nakonec jsem si nemohla odpustit mazanec – který vlastně je také tak trochu neobyčejný. Špaldový celozrnný tvarohový mazanec totiž pravděpodobně netraduje tolik rodin, jako ten klasický. A přitom – posuďte sami – stojí za to!

Celozrnný tvarohový mazanec namísto klasického

Asi nejčastěji se na Velikonoce v českých domácnostech peče klasický, kynutý mazanec. Nejčastěji se připravuje z polohrubé nebo hladké mouky, nebo z jejich směsi. Někdo přidává část celozrnné mouky, někdo se toho nebojí a rovnou peče kynutý celozrnný mazanec. Nesmí v něm chybět rozinky (v rumu, samosebou! 🙂 ) a mandličky.

Minimazance

Druhá velice častá varianta mazance je ta tvarohová – krásně vláčná! Kynout nepotřebuje, do těsta se přidává kypřicí prášek. A vzhledem k tomu, že já se chuťově přikláním více k této variantě, zkusila jsem tvarohový mazanec připravit ve zdravější verzi – celozrnné, kdy jsem namísto cukru sáhla navíc po xylitolu. Máslo jsem ale obejít nemohla. Máslo má také podíl na vláčnosti těsta a navíc v mazanci skvěle chutná.

Zkoušela jsem péct tvarohový mazanec několikrát a myslím, že mi snad vždycky trochu prasknul. Nevím proč. Těsto je prostě hunější… I proto peču z těsta raději dva menší mazance namísto jednoho – lépe se propékají. Ale ty praskance podle mě nejsou vůbec na závadu. Mě se to líbí 🙂

špaldový celozrnný tvarohový mazanec

Tak snad i vám bude a pustíte se do pečení taky. Špaldový celozrnný tvarohový mazanec nejen, že je nádherně vláčný a lahodný, v jeho chuti vyniká zajímavé spojení citronu a vanilky. Doporučuji vyzkoušet přesně podle receptu. Namísto mleté vanilky můžete samozřejmě použít semínka z vanilkového lusku.

Ještě bych chtěla dodat k té vláčnosti – vydrží takhle i pár dní. Není to ten typ sladkého pečiva, co druhý den okorá a třetí den se ho nikdo nechce ani dotkout. Myslím, že tak dlouho u vás ani nevydrží, ale kdyby přeci jen… 🙂

Špaldový celozrnný tvarohový mazanec

Ingredience

  • 140 g změklého másla

  • 100 g xylitolu

  • 2 žloutky (nebo celá vejce a nemusíte přidávat vodu. Varianta bez bílků mi ale přijde lepší v tom, že těsto je po upečení měkčí)

  • 250 g měkkého polotučného tvarohu – používám od Madety (není tak řídký, proto jsem přidala 60 ml vody. U řidších variant bude stačit možná jen 50 ml)

  • 2 – 3 lžíce rozinek namočených v rumu

  • Nastrouhaná kůra z ½ – 1 citronu (podle velikosti)

  • 450 g celozrnné hladké špaldové mouky

  • 50 g polohrubé mouky

  • 1 sáček kypřicího prášku do pečiva

  • Špetka soli

  • Špetka mleté vanilky

  • Hladká mouka na podsypání

  • Vejce na potření

  • Nasekané mandle na posypání

Postup

  • Změklé máslo utřete s xylitolem. Poté metlou zašlehejte žloutky a tvaroh + 50 ml vody. Do směsi vmíchejte namočené rozinky s rumem a nastrouhanou citronovou kůru.
  • Ve větší míse smíchejte mouky s kypřicím práškem do pečiva, špetkou soli a vanilky. Přilijte tvarohovou směs a zpracujte vláčné těsto.
  • Z těsta vytvarujte dva stejně velké bochánky. Položte na plech vyložený pečicím papírem – nenařezávejte do kříže. Mazanec má i tak tendenci prasknout, protože těsto je poměrně těžké. Potřete rozšlehaným vejcem a posypejte mandlemi.
  • Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C (horkovzduch) a pečte takto 20 – 25 minut. Pak ztlumte na 160 °C a dopékejte 35 – 40 minut.
  • Krájejte až po úplném vychladnutí.
celozrnný tvarohový mazanec