Domů » Tvarohový dort s jahodami
tvarohový dort s jahodami

Tvarohový dort s jahodami

Jahody a kakao spolu skvěle ladí. Když přidáte tvaroh, vytvoříte lahodný dezert, kterému těžko odoláte. Tvarohový dort s jahodami si naštěstí můžete dopřát bez výčitek.

Neříkám, že mlsání je zdravé, ale s tímhle dortíkem ušetříte nějaké ty gramy cukru a kalorie navíc oproti „klasickým“ dezertům. Na chuti rozdíl nepoznáte, jen si čistým svědomím můžete pochutnat na zdravém a svěžím dezertu.

Zdravější tvarohový dort

Kdo miluje mokré dortíky, přijde si obzvlášť s tímto dezertem na své. Korpus s výraznou chutí kakaa skvěle vyvažuje svěží tvaroh. Díky obsahu xylitolu – březového cukru – a celozrnné mouce je dortík o poznání zdravější, než kdybyste ho připravovali klasickou metodou s cukrem a světlou pšeničnou moukou.

I krém je slazený xylitolem, jen pro snazší vyšlehání smetany a lepší texturu jsem k ní přidala jednu lžíci (rovnou – ne plnou) moučkového cukru. Žádné ztužovače – nic takového není potřeba!

Tvaroh obsahuje krom vápníku také bílkoviny a tuk ve smetaně dokáže příjemně nasytit a dodat energii. Dortík je podle mě rozumným řešením, jak hřešit zdravě a s rozumem. A navíc je taaak dobrý! Tak s chutí do něj! 🙂

Detaily receptu

Množství

dortová forma <br>o průměru 22 cm

Doba přípravy

30 minut

Doba pečení

10 minut

Doba nutná pro odležení

alespoň 3 hodiny

Ingredience

  • Korpus:
  • 2 vejce

  • 60 g xylitolu

  • 3 lžíce kakaa

  • 2 lžíce oleje

  • 60 g celozrnné hladké mouky (špaldové)

  • Náplň:
  • 300 g zralých jahod

  • 500 g tvarohu

  • 2 lžíce xylitolu

  • 250 ml smetany ke šlehání

  • 1 lžíce moučkového cukru

  • Na ozdobení:
  • jahody

  • čokoláda

  • můžete doladit i kokosem nebo ořechy

Postup

  • Dortovou formu po bocích vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou. Dno vyložte pečicím papírem.
  • Vejce šlehejte s xylitolem do husté pěny. Po asi 5 minutách přidejte kakao a šlehejte ještě tak dvě minuty. Poté polijte olejem, zasypejte moukou a zlehka promíchávejte, dokud se ingredience nespojí.
  • Těsto rozetřete do připravené formy. Dejte péct na 180 °C asi 10 minut. Zchladlý korpus vyndejte z formy a formu umyjte a vytřete dosucha. Z korpusu opatrně stáhněte pečicí papír a vraťte do formy.
  • Jahody nakrájejte na drobné kousky.
  • Tvaroh oslaďte xylitolem.
  • Smetanu vyšlehejte dotuha se lžící moučkového cukru.
  • K vyšlehané smetaně přidejte asi 2 lžíce oslazeného tvarohu a zlehka promíchejte. Zlehka vmíchejte i zbytek tvarohu.
  • Na korpus natřete slabou vrstvu krému. Rozprostřete na krém nakrájené jahody (pokud možno bez šťávy, která z nich vyteče) a zakryjte zbytkem krému. Povrch uhlaďte. Formu zespoda několikrát poplácejte dlaní, abyste zarovnali možné nevyplněné skulinky mezi krémem a jahodami.
  • Vložte do lednice a nechte alespoň 3 hodiny odpočívat.
  • Nakonec ozdobte nastrouhanou čokoládou a jahodami.