Domů » Grilované kuře v limetkové marinádě s mangovou salsou mandlovým dipem
grilované kuře

Grilované kuře v limetkové marinádě s mangovou salsou mandlovým dipem

To, co v létě milujeme, jsou slunce a také grilovačky. Když slunce pěkně hřeje, prahneme po osvěžení, a to najdeme právě i při grilování oblíbeného kuřecího masa. Grilované kuře v limetkové marinádě doplněné svěží mangovou salsou je pro letní hodování jako stvořené. Lahodný dip z mandlového másla a kokosového jogurtu je úžasná a lahodná třešnička na dortu.

Léto bez grilovačky

Neumím si představit léto bez dobré grilovačky. Letos, jak se zdá, jich ale nebude tolik. Je to takové zvláštní léto. Ačkoliv začalo slibně a hned první noc byla tropická, po několika krásně teplých dnech ale přišly deště a strašně se ochladilo. Jakmile dorazila Anna – chladna z rána – byla ráno fakt kosa. A k tomu ty zkracující se dny… Je mi z toho vždycky tak smutno. Léto strašně rychle uteče, pavučinky babího léta ho odnesou zase do ztracena a pak ten podzim… achjo ten podzim…

Nevím, jestli bude letos ještě nějaké letní léto. Naštěstí se dá tahle dobrota připravit i doma. Pokud máte stolní gril, není co řešit. Maso ale můžete upéct i v troubě. Pokud budete péct maso v troubě, zapněte troubu v režimu horkovzduch na 250 °C a vložte dovnitř plech vyložený pečicím papírem. Do vyhřáté trouby vložte maso na plech, teplotu stáhněte na 230 °C a zprudka pečte 5 minut. Pak teplotu stáhněte na 180 °C a dopékejte asi 17- 20 minut (podle velikosti masa).

Salsa z manga i jiná

Pokud nemusíte mango anebo spojení ovoce s masem, můžete si připravit například klasickou rajčatovou salsu anebo bbq omáčku.

Recept vznikl ve spolupráci s ETA.

Grilované kuře v limetkové marinádě s mangovou salsou mandlovým dipem

Ingredience na 2 – 4 porce

  • 2 kuřecí prsa (250 g)

  • Marináda:
  • 2 lžíce olivového oleje

  • 2 lžíce limetkové šťávy

  • Nastrouhaná kůra z 1 limetky

  • 1 lžička kokosového cukru (případně nahraďte třtinovým)

  • 1 lžička mletého římského kmínu

  • Sůl

  • Mandlový dip:
  • 2 lžíce mandlového másla (40 – 50 g)

  • 2 lžíce kokosového jogurtu (80 – 100 g)

  • 2 lžíce limetkové šťávy

  • Sůl

  • Mangová salsa:
  • 1 mango

  • 1 avokádo

  • 1/3 okurky

  • ½ červené cibule

  • 1 paprička jalapeňos

  • Šťáva z 1 limetky

  • 1 lžíce olivového oleje

  • 1 lžíce nakrájené máty

  • 1 lžíce nakrájeného koriandru

  • K podávání:
  • Tortilly

  • Čerstvý koriandr

Postup

  • Kuřecí prsa je lepší naporcovat na menší kusy. Odřízněte spodní část svalu, seřízněte je v nejširší části a pak můžete podélně po linii svalu kuřecí prso překrojit. Menší kusy se lépe grilují. Místo prsou můžete použít i vykoštěná kuřecí stehna.
  • Do marinády vložte maso a nechte alespoň 2 hodiny v lednici odpočívat. Pokud budete marinovat maso delší dobu, je lepší solit až před grilováním.
  • Všechny ingredience na mandlový dip dobře prošlehejte a prozatím uložte do lednice.
  • Připravte mangovou salsu. Oloupané mango a avokádo nakrájejte na drobné kostičky. Okurku podélně rozkrojte na 3 pruhy. Z prostředního odkrojte část se semínky a odložte (můžete sníst jentak, ale do salsy by pustila příliš tekutiny). Okurku nakrájejte také na drobné kostičky a přidejte k mangu a avokádu. Cibuli a jalapeňos nakrájejte najemno. Přidejte k mangu. Zakápněte limetkou a olivovým olejem. Přidejte nakrájené bylinky, špetku soli a promíchejte.
  • Maso vyndejte z marinády a z obou stran grilujte, dokud nebude dobře propečené. Po opečení nechte chvíli odpočívat na talíři. Pokud chcete maso servírovat rovnou v tortille, nakrájejte jej na plátky.
    Pokud budete péct maso v troubě, zapněte troubu v režimu horkovzduch na 250 °C a vložte dovnitř plech vyložený pečicím papírem. Do vyhřáté trouby vložte maso na plech, teplotu stáhněte na 230 °C a zprudka pečte 5 minut. Pak teplotu stáhněte na 180 °C a dopékejte asi 17- 20 minut (podle velikosti masa).
  • Maso servírujte s mandlovým dipem, mangovou salsou a tortillou opečenou nasucho.