Domů » Houbový tataráček na dýňové kaši se sýrovým nočkem

Houbový tataráček na dýňové kaši se sýrovým nočkem

…na farmářských trzích narazíte na řadu sezónních produktů – např. na moje milované dýně. Na co tam ale nenarazíte? Na čerstvé houby! Proto jsem si dneska přivstala a vyrazila do lesa. A právě cestou domů se mi v hlavě rodil tenhle recept… Recept, který mě dostal do finále soutěže I love food, které se odehrávalo na Foodparade.

Toto je starší recept převzatý z mého blogu Vařeniště.cz
Publikován:
12. 8. 2014

Doba přípravy: 45 minut

Množství: 2 porce

Suroviny:

  • 120 g lesních hub – mix
  • 150 g oloupané Hokkaido
  • 15 g másla
  • 50 ml polosuchého bílého vína
  • 30 g (2 kusy) jarní cibulky
  • 1 – 2 lžičky celozrnné hladké mouky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce smetany
  • 25 g Nivy
  • 40 g ricotty
  • Čerstvý rozmarýn – ½ lžičky nasekaného
  • Špetka tymiánu
  • Mletý muškátový oříšek
  • Sůl, pepř

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 200 °C.
  2. Dýni nakrájejtena drobné kostky (1,5cm). V misce promíchejte  dýni se lžící oleje, špetkou muškátového oříšku, pepře a větší špetkou soli. Poté vložte do vyhřáté trouby na 30 minut.
  3. Houby nakrájejte na drobné kostičky. Kousek ze zelené části jarní cibulky (1 cm) dejte stranou a zbytek nakrájejte na menší kolečka, silná cca 0,5 cm. V kastrůlku rozehřejeme máslo, na němž orestujeme cibulku, zaprášíme celozrnnou moukou, promícháme. Přidáme nakrájené houby, podlijeme vínem a stejným množstvím vody. Lehce osolte a za občasného míchání duste 25 minut na mírném ohni. Pokud se houby začnou připalovat, podlijte je trochou vody. V závěru chceme získat hustou konzistenci. Asi 5 min. před koncem dušení přimíchejte bylinky.
  4. Nivu nastrouhejte a v misce smíchejte s ricottou a zbylým kouskem jarní cibulky, kterou nakrájíte najemno.
  5. Dýni vyndejte  z trouby, vložte do misky a rozmačkejte vidličkou. Promíchejte se smetanou.
  6. Do tvořítka vložte dýňovou kaši, navrstvěte houbovou směs a ozdobte nočkem ze sýrové směsi.