Domů » Jablečný koláč
jablečný koláč

Jablečný koláč

Tento recept na jablečný je můj nejoblíbenější. Je to už spousta let, co jsem našla recept na takový koláč v kalendáři, co měla moje mamka v kuchyni. Recept jsem si vystřihla a několik let poté vyzkoušela. A zařadila na seznam oblíbenců!

Stará láska nerezaví, jak se říká. Nevím, kolik mi mohlo být let – byla jsem ale ještě dítě, když jsem si začala schovávat recepty. V pozdějším věku, kdy jsem se vaření a pečení začala aktivně věnovat, jsem ten stoh vzala, protřídila a ty nejlepší zařadila do šanonu. Tento recept na jablečný koláč tam nesměl chybět. Tedy tento je už trochu upravený. Celozrnná mouka tu tenkrát bylo neznámé slovo 🙂

jablečný koláč

Jablka – stálice mezi sezónními potravinami

Zato jablka – z těch se tu vždy peklo, peče a rozhodně bude péct i donekonečna. Jablka jsou jedna z top podzimních a zimních ingrediencí, která nám to chladné počasí dokáže krásně zpříjemnit. Upřímně neznám nikoho, kdo by odolal kousku voňavého štrúdlu.

A kdo neodolá štrúdlu, neodolá ani tomuto jablečnému koláči. Já upřímně ho mám snad ještě radši, protože těsto je nádherně vláčné a měkké. Celé se to rozplývá na jazyku. A ta vůně z trouby, když se koláč peče?! Jedním slovem nádhera!

Čím vylepšit?

Do koláče, resp. na jablka můžete nasypat rozinky (třeba máčené v rumu 🙂 ) a ořechy. Co by nemělo chybět, je skořice na ovonění. Protože jablka a skořice jsou nerozlučná dvojka. Pokud si to chcete trochu oživit, přimíchejte do těsta nastrouhanou citronovou kůru. Kdo je milovníkem kořeněných chutí, může ochutit těsto také hřebíčkem, perníkovým kořením anebo kardamonem.

Kardamon je poměrně specifické koření, které buď milujete nebo nesnášíte. A proto je mezi námi spousta jeho příznivců i odpůrců. Dobře proto zvažte, jestli se v rámci rodinného pečení pustíte až do takových experimentů, anebo všechny raději potěšíte těmi klasickými chutěmi, které jednoduše, nekomplikovaně potěší malé i velké strávníky. Protože i v jednoduchosti je krása 🙂

Recept vznikl ve spolupráci s ETA. Použila jsem ke zpracování těsta robot Gratus s nástavcem typu hák. Velice mi zpracování těsta usnadnil, protože zadělávání těsta je něco, co mě upřímně nebaví 😀 Od té doby, co ho doma máme, je pečení o mnoho větší potěšení!

Jablečný koláč

Detaily receptu

Množství

20 porcí

Doba přípravy

30 minut

Doba pečení

30 minut

Ingredience

  • Těsto:
  • 200 g celozrnné špaldové mouky hladké

  • 100 g světlé pšeničné nebo špaldové mouky hladké

  • 80 g třtinového moučkového cukru nebo xylitolu

  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva

  • Špetka soli

  • 120 g povoleného másla

  • 1 žloutek

  • 100 ml mléka

  • Navíc:
  • 1 kg nahrubo nastrouhaných jablek (bez slupky)

  • Mletá skořice

  • Bílek na potření

  • Můžete přidat:
  • Rozinky

  • Ořechy

Postup

  • Mouky promíchejte s cukrem, kypřicím práškem a solí. Přidejte máslo, žloutek a mléko a zpracujte těsto – pomocí nástavce typu hák.
  • Těsto zabalte do fólie a nechte přes noc uležet.
  • Těsto rozdělte na víceméně dva stejně velké kusy. Jeden můžete nechat o trošku větší, ale jen o malinko – bude překrývat vrstvu s jablky, takže bude potřeba vyválet tento horní plát o trochu větší.
  • První část těsta vyválejte na pomoučeném vále na obdélník velký cca 30×34 cm, silný asi 2 mm. Nastrouhaná jablka vymačkejte a rozprostřete na těsto. Okraje 2 – 3 cm nechte volné. Jablka poprašte skořicí. Můžete lehce posypat cukrem, oříšky nebo rozinkami.
  • Rozválejte i druhý kus těsta (tedy o malinko větší) a překryjte jím plát s jablky. Okraje přitiskněte k sobě a zatočte, abyste koláč utěsnili. Povrch párkrát propíchněte vidličkou a potřete bílkem.
  • Pečte při 190 °C 30 minut dozlatova.