Domů » Pappardelle s krůtími kuličkami a žampiony
těstoviny s krůtími kuličkami

Pappardelle s krůtími kuličkami a žampiony

Masové kuličky se dají připravit na milion způsobů. Tyto krůtí kuličky vynikají svou jemností, která se skvěle hodí k jednoduché omáčce, pečeným žampionům a těstovinám pappardele.

Pappardelle a další těstoviny

Pappardelle, tagliatelle, fettucini…kdo se v tom má vyznat? Jde pořád o nudle. Rozdíl je v šířce nudlí. Existuje údajně asi 300 druhů těstovin. Tuším, že ani rodilý Ital by vám všech 300 nevyjmenoval. Nelamte si s tím proto hlavu. Ani s tím, jestli nemáte doma pappardelle, protože skvěle budou chutnat tyto masové kuličky i s dalšími druhy nudlí, případně i s jinými druhy těstovin, jako jsou například všem známé penne.

Efektivní příprava

Mám ráda vaření, u kterého nejsou prostoje. A tento je jedním z nich. Zatímco se krůtí kuličky a žampiony pečou v troubě, chystáte těstoviny a omáčku. Ta je velice jednoduchá. Proto si stihnete klidně navíc ještě zblanšírovat brokolici, která se k těstovinám bude hodit.

Proč dělat brokolici navíc, když není v receptu, je vám možná jasné, možná ne… Já jsem zvyklá si ke každému jídlu dát porci zeleniny (příp. ovoce). Takže pokud není zelenina přímo zakomponovaná do jídla, dám si jí vedle.

Recept vznikl ve spolupráci s ETA – děkuji 🙂

Pappardelle s krůtími kuličkami a žampiony

Detaily receptu

Množství

4 porce

Doba přípravy

40 minut

Doba pečení

30 minut

Ingredience

  • Krůtí kuličky:
  •  1 celozrnná houska

  • 50 ml vlažné vody nebo mléka

  • 1 cibule

  • 1 lžíce olivového oleje

  • 1 žloutek

  • 1 stroužek česneku

  • 1 rovná lžíce najemno pokrájené šalvěje

  • 1 rovná lžička najemno pokrájeného tymiánu

  • ½ lžičky drceného kmínu

  • Sůl

  • Čerstvě mletý pepř

  • Dále potřebujete:
  • 300 g (hnědých) žampionů

  • Olivový olej

  • Sůl

  • 400 g špaget

  • Sýr s modrou plísní

  • Omáčka:
  • 200 g zakysané smetany

  • 2 lžičky najemno pokrájené šalvěje

  • Sůl

Postup

  • Housku nakrájejte na drobné kostičky, pokropte vodou nebo mlékem a prsty lehce promíchejte. Nechte odstát.
  • Cibuli nakrájejte nadrobno. V pánvi nechte zesklovatět na lžíci oleje.
  • Maso vložte do mísy, přidejte nasáklé pečivo, cibuli, žloutek, prolisovaný česnek, šalvěj, tymián, kmín, sůl a pepř. Důkladně promíchejte.
  • Navlhčenýma rukama vyválejte z masové směsi kuličky o velikosti asi golfového míčku. Množství vyjde na cca 20 kuliček. Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Nechte si na plechu trochu místa na žampiony.
  • Menší žampiony přepulte, větší překrojte na čtvrtiny anebo na silnější plátky. Lehce pokapejte olejem a osolte, promíchejte a rozprostřete na plech vedle masových kuliček.
  • Kuličky a žampiony pečte 30 minut v troubě vyhřáté na 220 °C.
  • Těstoviny vařte v osolené vroucí vodě al dente.
  • Než se uvaří těstoviny, promíchejte zakysanou smetanu s nakrájenou šalvějí a osolte.
  • Těstoviny sceďte a promíchejte s omáčkou. Naservírujte na talíře spolu s kuličkami a žampiony. Posypejte sýrem a podávejte.