Domů » Jáhelník s tvarohem a ovocem
jáhelník

Jáhelník s tvarohem a ovocem

Jáhlový nákyp nebo jáhelník je super jako jídlo pro spoustu příležitostí. Mě nejvíc sedí jako snídaně, protože obsahuje polysacharidy, ovoce, vlákninu, bílkoviny, je jemňounký, voňavý a dobrý – prostě ideální start dne. Ale pro ty, co mají rádi sladká jídla k obědu, se hodí právě i jako tento chod dne. A klidně i pro děti. A co třeba piknik? Takový zdravý dezert s letním ovocem a tvarohem bude určitě do zdravého košíku pasovat.

Toto je starší recept převzatý z mého blogu Vařeniště.cz
Publikován:
7. 7. 2018

Jaká je další jeho výhoda? Jahody s třešněmi se dají vyměnit za hrušky, švestky, rybíz, maliny…cokoli vás napadne. A dokončit se dá třeba mandlemi, vlašskými ořechy, čokoládou, nebo politý medem, příp. oříškovým máslem nebo ovocnou omáčkou. Obměnit si ho můžete fakt jak chcete. Tohle je verze, která padla do noty minulý víkend mě 🙂 Jen trochu mléka, hodně vanilky, šťavnaté jahody a třešně ze zahrádky a skvělý bio javorový sirup. Ten se totiž skvěle hodí k pekanovým ořechům, které na mě ve špajzu ráno vykukovaly. Hádaly se s mandlemi, kterým to bude na křupavé kůrce víc slušet, ale vyhrály to nakonec pekanové ořechy, protože ty jsem docela dlouho neměla, zatímco bez mandlí se týden neobejdu 🙂

Detaily receptu

Množství

2 porce

Doba přípravy

40 minut

Doba pečení

20 – 25 minut

Bez

lepku

Ingredience

  • 100 g jáhel

  • sůl

  • 100 – 200 ml mléka

  • 1 vanilkový lusk

  • 1 – 2 lžíce javorového sirupu

  • 100 g tvarohu

  • 1 vejce

  • 150 – 200 g sezónního ovoce

  • ořechy na posypání

  • máslo na vymazání misky

Postup

  • Jáhly nasypejte do menšího hrnce, zalijte vroucí vodou, promíchejte vařečkou a slijte. Opět zalijte, promíchejte, slijte…a ještě do třetice – zalijte vroucí vodou, promíchejte a slijte 🙂 Nedělám si z vás srandu. Pomůže to z jáhel odstranit hořkost.
  • Jáhly pak zalijte mlékem – záleží na vás, kolik přidáte, jestli deci nebo dvě – čím víc mléka, tím jemnější bude chuť.  Zalijte ještě trochou vroucí vody. Přidejte jen malou špetku soli.
  • Vanilkový lusk podélně rozřízněte, semínka vydlabete špičkou nože a přidejte do hrnce. Vařte za občasného míchání doměkka. Vždycky, když se tekutina vypaří a jáhly začnou přichytávat, podlijte ještě vodou.
  • Zapékací misku vymažte máslem, troubu předehřejte na 180 °C (horkovzdušnou).
  • Kaši nechte zchladnout, aby se v něm nesrazila vejce. Vanilkový lusk vyndejte pryč.
  • Ovoce nakrájejte na menší kusy.
  • Tvaroh promíchejte se sirupem a žloutkem. Bílek vyšlehejte na sníh.
  • Tvaroh vmíchejte do jáhelné kaše. Opatrně vmíchejte sníh a nakonec jen velice zlehka vmíchejte ovoce.
  • Směs přendejte do zapékací misky. Posypte ořechy a dejte péct na 20 – 25 minut, dokud povrch pěkně nezezlátne.