Domů » Kakaové koláčky s pepřem a čokoládou
kakaové koláčky s pepřem a čokoládou

Kakaové koláčky s pepřem a čokoládou

Zní to trochu zvláštně – s pepřem. Ale tyto kakaové koláčky jsou díky nim příjemně dráždivé. Určitě vás nenechají chladnými. Výborně chutnají polité čokoládou a slepené višňovou marmeládou.

Některé chuťové kombinace mohou být překvapující, ale pokud se nenecháme odradit a kousek ochutnáme, může se taky jednoduše stát, že té chuti propadneme a na takové kombinaci se staneme závislými.

Kakaové koláčky umí příjemně pošimrat na jazyku, a to bez nějaké palčivosti. Velice dobře je doplňuje višňový džem, který případně dobře nahradí černorybízový nebo malinový.

Ke zdobení můžete použít nejen hořkou čokoládu, i když se za mě na koláčky hodí nejvíc. Můžete zkusit i nějakou speciální čokoládu, jako je ruby, karamelová nebo bílá čokoláda s vanilkou.

K sypání použijte to, co máte rádi – různé oříšky, kokos, sušené ovoce, kakaové boby

Recept vznikl ve spolupráci se Svět plodů.

Kakaové koláčky s pepřem a čokoládou

Ingredience na 1 plech hotových koleček:

  • Těsto:
  • 120 g celozrnné špaldové hladké mouky (může být i světlá pšeničná)

  • 80 g světlé hladké mouky (můžete použít jenom světlou)

  • 10 g holandského kakaa

  • Na špičku nože kypřicího prášku do pečiva

  • ¼ lžičky mleté skořice

  • ¼ lžičky čerstvě mletého černého pepře (lze příp. vynechat)

  • Malá špetka soli

  • 80 g změklého másla

  • 2 plné lžíce čekankového sirupu

  • 1 žloutek

  • K dohotovení:
  • Čokoláda s obsahem kakaa 70 %

  • Různé ořechy nasekané najemno

  • Džem – ideálně višňový či rybízový

Postup

  • Mouky smíchejte v míse s kakaem, kypřicím práškem, kořením a malou špetkou soli. K mouce přidejte máslo nakrájené na menší kusy, sirup a žloutek. Zpracujte v těsto. Pokud zaděláváte v robotu, můžete použít „K“ nástavec a ve finále těsto propracujte rukama. Těsto zabalte do fólie a nechte přes noc uležet v lednici.
  • Těsto vyndejte z lednice a nechte asi 20 – 30 minut při pokojové teplotě povolit. Poté rozválejte na plát silný asi 2 mm. pokud se těsto při vyvalování trhá nebo „rozlamuje“, propracujte ho rukama, těsto ještě více povolí a bude poddajnější. Celozrnná mouka hůře využívá lepek co se týče tažnosti křehkého těsta, proto je potřeba s ním pracovat trochu jinak, než například s tradičním lineckým z bílé mouky. Z vyváleného těsta vykrajujte kolečka (nebo jiné tvary). Přendávejte je na plech vyložený pečicím papírem.
  • Pečte při teplotě 180 °C 8 – 9 minut. Nechte zcela vychladnout.
  • Polovinu koleček potírejte čokoládou a posypejte nasekanými ořechy podle chuti. Můžete použít i kokos nebo lyofilizované ovoce, ale to bude pozvolna vlhnout. Nechte zaschnout.
  • Nemáčená kolečka potřete džemem a přikryjte ozdobenými kolečky. Skladujte v chladu, uzavřené v krabičce. Vydrží vám tak minimálně měsíc.