Domů » Celozrnné kakaové bagely s pomerančem a kardamomem
špaldové kakaové bagely

Celozrnné kakaové bagely s pomerančem a kardamomem

Zkoušeli jste někdy upéct bagely? Vypadají skvěle a tyto celozrnné kakaové bagely s pomerančem navíc výborně chutnají i voní. Hodí se ke snídani, a to obzvlášť ve spojení s jogurtem a čerstvým ovocem.

Na blogu můžete najít už z minula recept na špaldové bagely s brusinkami, které občas peču a vždycky si na nich moc pochutnám. A tyhle, ač chuťově jsou úplně jiné, mě uchvátily stejně tak. Kdybyste na ně měli chuti, ale neměli doma tolik strávníků, abyste je snědli na posezení, nenechte se odradit. Strčte je po upečení a vychladnutí do mrazáku a vždycky několik málo hodin před konzumací (takže třeba večer před spaním) nechte rozmrznout.

kakaový bagel

Motání vs. vytahování bagelu

V receptu, který jsem zmiňovala, na špaldové bagely s brusinkami, jsem bagely připravovala z vyváleného pruhu těsta, který jsem do sebe propletla a poté jsem nechala na plechu chvíli kynout. Bohužel jsem to nedotáhla k dokonalosti, jako je postup třeba v tomto videu. Stejně tak bohužel, že jsem na něj natrefila až teď a nepraktikovala jsem ho i v rámci tohoto receptu – příště to tak zkusím.

Špaldové bagely s brusinkami

Když jsem připravovala tento recept pro Eta, ne a ne mi to spojování pruhů přijít pod ruku. Těsto se mi během pečení rozpojilo a nevypadaly bagely pěkně. Hledala jsem proto i tenkrát na Youtube návod, jak udělat pěkné bagely. Našla jsem postup, kde se do nakynutých bochánků udělá dirka a ta se pomalu roztahuje. Jeden z takových videopostupů najdete tady.

U tohoto druhu postupu se snažte roztahovat co možná nejvíce, protože prstenec nakyne a při spečení to s trochou fantazie vypadá…nehezky prostě 🙂

kakaový bagel s pomerančem

Dochucení těsta

V receptu uvádím kardamon, protože jde o poměrně originální zpestření, co se dochucení těsta týče. Ale ne každý ho má rád, a proto můžete bagely dochutit vanilkou nebo skořicí. Navíc můžete do těsta přidat nasekané ořechy (třeba místo kakaových bobů). Zajímavé bude i zapracování sušeného ovoce, které nasekáte nadrobno.

Celozrnné kakaové bagely s pomerančem

Detaily receptu

Množství

6 bagelů

Doba přípravy

40 minut + kynutí

Doba pečení

25 – 30 minut

Ingredience

  • 20 g droždí

  • 1 lžička třtinového cukru

  • 200 ml mléka

  • 50 g másla

  • 1 žloutek

  • 200 g celozrnné hladké špaldové mouky

  • 80 – 90 g hladké mouky (pro lepší kynutí)

  • 30 g xylitolu

  • 17 g kakaa

  • 25 g drcených kakaových bobů

  • ½ lžičky mletého kardamonu

  • Špetka soli

  • Nastrouhaná kůra z 1 pomeranče

  • Vejce na potření

Postup

  • Droždí rozdrobte do mističky a promíchejte se lžičkou třtinového cukru. Mléko zahřejte, aby bylo teplé – ne horké. Trochu přilijte k droždí a zamíchejte vidličkou. Přisypejte asi ½ lžíce mouky, ještě prošlehejte vidličkou a nechte pod utěrkou vzejít kvásek.
  • Do zbylého mléka vložte na kousky pokrájené máslo, ještě krátce zahřejte a nechte v máslo v mléce rozpustit. Když směs zchladne, zašlehejte do ní žloutek.
  • V míse promíchejte mouky, xylitol (případně třtinový cukr) kakao, kakaové boby, sůl, kardamon a nastrouhanou kůru. Zalijte kváskem a mléčno-máslovou směsí se žloutkem. Zpracujte těsto. Pod utěrkou nechte hodinu kynout.
  • Těsto překlopte na pomoučenou pracovní podložku, krátce prohněťte a rozdělte na 6 stejně velkých kousků. Z každého zpracujte bochánek (jako na hamburgerové žemle) a nechte kynout. Doprostřed udělejte prstem nebo vařečkou díru a pomalu ji začněte roztahovat, abyste utvořili prstence s vnějším obvodem alespoň 10 cm a s otvorem alespoň 5 cm. Nechte 10 – 15 minut kynout na plechu. Můžete zkusit i postup uvedený výše v textu.
  • Potřete rozšlehaným vejcem a pečte při 180 °C (horkovzduch) 25 – 30 minut. Pokud vidíte, že se v troubě bagely až moc nafukují, že se vnitřní kruh „slévá“ dohromady, můžete v polovině pečení rychle (opravdu rychle, abyste těsto nepoškodili) kulatou vařečkou nebo podobnou rukojetí rychle kolečko „obnovit“ přímo na plechu.
  • Po upečení nechte zchladnout. Skvěle chutnají například s tvarohem a čerstvým ovocem nebo džemem.
  • Po upečení nechte zchladnout. Skvěle chutnají například s tvarohem a čerstvým ovocem nebo džemem.
bagely