Domů » Švestkové kuličky
švestkové kuličky

Švestkové kuličky

Nepečené cukrové u nás doma letí. Jestli je to u vás stejné a toužíte si smlsnout po něčem zdravějším, připravte si švestkové kuličky. A víte, jaká je nenahraditelná vánoční ingredience, která jim dává tu jedinečnou příchuť?

Nepečené kuličky miluje snad každý druhý Čech 🙂 A když ne kuličky, tak vosí hnízda. Jde o hodně podobné těsto. Chutnají skvěle, že? 🙂 A napadlo vás někdy, co je tou jedinečnou ingrediencí, která jim dává “vánoční příchuť”? Tuzemák. Za mě nepostradatelná součást vánočních nepečených kuliček. A proto jsem nemohla tuzemák opomenout v tomto receptu.

Švestkové kuličky jsou plné zdravých ingrediencí. A i když může někdo namítat, že alkohol zdravý není, v tomto případě a při tomto množství funguje spíš jako “koření”. Pokud striktně alkohol odmítáte, určitě si na kuličkách pochutnáte i tak a možná si je rádi připravíte i jindy během roku jako zdravé mlsání.

Recept jsem připravila ve spolupráci s ETA.

Švestkové kuličky

Ingredience na 14 kuliček

  • 100 g sušených švestek, měkkých

  • 50 g jemných ovesných vloček

  • 40 g vlašských nebo pekanových ořechů

  • 25 g kokosového tuku

  • 1,5 lžíce tuzemáku nebo rumu

  • ½ lžičky mleté skořice

  • Kakao na obalení

Postup

  • Sušené švestky, ovesné vločky, ořechy, kokosový tuk, rum a skořici vložte do food procesoru a mixujte, dokud se ingredience nespojí do kompaktní „pasty“.
  • Z hmoty tvarujte mezi dlaněmi kuličky a obalujte v kakau.
  • Uložte do chladu. V krabičce skladujte asi měsíc.