Zimní svátky si zaslouží výrazné pohoštění, které prozáří (někdy mlhavé, sychravé) mrazivé dny. Kanapky se sýrovým krémem a kaki kombinují oblíbenou sýrovo-ovocnou chuť v atraktivní sezónní podobě a rozhodně se tak neztratí mezi spoustou dalších dobrot.
Kaki a granátové jablko – vyloženě zimní záležitost. Proto se nebojte protlačit toto skvělé ovoce na sváteční stůl, protože díky nim jednoduše, ale efektivně připravíte lákavé kanapky, které si oblíbí pravděpodobně nejen dospělí, ale i děti. Dětem můžete případně udělat trochu jednodušší, lehčí a méně výraznou verzi, kde vynecháte pikantní a slanou nivu a pak ještě finální zdobení a dochucení tymiánem. Případně tvaroh můžete vyměnit za sýr typu Lučina, který je pro svou delikátní chuť k ovoci také výborně hodí.
Alternativy
Zmínila jsem zde alternativu pro děti včetně namazání kanapek termizovaným přírodním sýrem. Ať zvolíte tuto nebo originální variantu uvedenou v receptu, můžete ji doplnit i dalšími druhy ovoce. S jistotou se bude hodit hroznové víno, kousek jablka nebo hrušky potřený citronem, papája, žlutý meloun. S bylinkami si můžete hrát a zkoušet, co vám bude nejvíc chutnat. Anebo je vypusťte, pokud si nebudete tou pravou kombinací jistí. Ochutit můžete kanapky třeba mátou nebo oreganem.
Pečivo si vyberte podle svých dobrých zkušeností. Můžete si případně sami nějaké upéct. Já jsem si pro tuto sýrovo-ovocnou variaci vybrala bagetky s brusinkami a dýňovým semínkem.
Recept vznikl ve spolupráci s Eta.
Kanapky se sýrovým krémem a kaki
Ingredience
200 g polotučného tvarohu
60 g nivy
1 lžička najemno pokrájeného tymiánu + pár snítek navíc
Špetka soli
Kaki
Granátové jablko
Kešu ořechy nebo jiné oblíbené ořechy
½ lžíce olivového oleje
½ lžíce pomerančové šťávy, případně citronové
½ lžíce javorového sirupu
Čerstvě mletý pepř
Rohlíky nebo bagetky
Postup
- Tvaroh vložte do misky. Přidejte nastrouhanou nivu a lžičku tymiánu, špetku soli a promíchejte.
- Kaki oloupejte a nakrájejte na čtvrtinky. Poté nakrájejte na slabé plátky. Z granátového jablka vyklepejte zrníčka. Ořechy rozdrťte na drobné kousky.
- V mističce promíchejte olivový olej, pomerančovou šťávu, javorový sirup a špetku lístků tymiánu.
- Pečivo nakrájejte na plátky. Potřete trochou sýrového krému. Ozdobte pár plátky kaki, posypejte granátovým jablkem a ořechy. Zakápněte zálivkou a lehce opepřete.