Co bylo dřív – vejce nebo slepice? A co myslíte, že vzniklo dřív – recept na ty vynikající kapustové karbanátky anebo bombastický kapustový quiche? Byl to quiche. Jaká klika, že jsem zariskovala a vzala do ruky kapustu, kterou, ač mám ráda, prakticky v kuchyni nepoužívám. Protože díky tomu vznikly dva fakt náramné recepty, které předčily moje očekávání a věřím, že vy si na nich pochutnáte taky.

Každý měsíc ve spolupráci s Probio vymýšlím pro tuto značku 4 nové recepty, které budou obsahovat některé ze široké škály jejich ingrediencí. Většínou nikdy nechybí pečení. Teď na podzim jsem chtěla vytvořit nějaký dobrý slaný koláč nebo quiche se sezónní zeleninou a paradoxně mě přitahovala právě kapusta. Mám jí sice ráda, ale nevzpomínám si, kdy naposledy jsem jí doma vařila. To jsem spíš ochutnala maminčin výýborný nákyp, a možná právě vzpomínka na něj byl spouštěč pro myšlenku dát kapustu do křehkého těsta a zapéct.
Jenže, jak říkám, jsem trochu riskovala, protože kvůli tomu, že kapustu prakticky nevařím, mohl výsledek dopadnout hnusně, fádně..nevím. Ale nakonec? Výsledkem je fakt super chuťovka, kterou si určitě nenechte ujít. Možná budete stejně jako já překvapení, jak fantasticky může kapustový quiche chutnat. A ze zbytku cukety si samozřejmě zkuste připravit ty kapustové „karboše“.

Detaily receptu
forma o průměru <br>22 cm
50 minut
55 minut
Ingredience
- Těsto:
½ lžičky soli
na špičku nože jedlé sody
120 g másla
1 žloutek
- Náplň:
300 g kapusty
1 cibule
1-2 lžíce oleje
2 stroužky česneku
1 lžička drceného kmínu
200 g zakysané smetany
100 g smetany ke šlehání
3 vejce
100 g sýra s modrou plísní
1 lžička majoránky
sůl
Postup
- Obě mouky smíchejte se solí a sodou. Přidejte na menší kousky pokrájené máslo, žloutek a zpracujte těsto.
- Zabalte do fólie a nechte hodinu odpočívat v lednici.
- Kapustu nakrájejte na menší kusy – příliš velké, tvrdé košťály odstraňte. Kapustu vložte do vroucí osolené vody a několik minut vařte, dokud nezměkne. Nevařte jí však úplně doměkka, jen tak, aby byly tužší části na skus. Sceďte a propláchněte studenou vodou. Nechte okapat.
- Cibuli nakrájejte najemno a na oleji osmahněte dozlatova. Přidejte najemno pokrájený česnek a kmín. Za stálého míchání opékejte asi půl minuty, aby se jejich vůně pěkně rozvinula.
- Z kapusty vymačkejte vodu a nakrájejte na jemné nudličky. Dejte do mísy. Přidejte zakysanou a sladkou smetanu, vejce. Přidejte nastrouhaný sýr, majoránku, sůl a důkladně promíchejte.
- Těsto rozválejte a vyložte jím koláčovou formu. Začistěte okraje. Dno několikrát propíchněte vidličkou. Vyložte formu alobalem a nasypejte dovnitř fazole na pečení. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a 10 minut pečte. Poté sejměte alobal s luštěninami a pečte dalších 5 minut.
- Troubu ztlumte na 160 °C. Do předpečeného korpusu rozprostřete náplň. Pečte asi 40 minut.
- Před krájením nechte vychladnout.