Domů » Kuře na kari s rýží
kuře na kari s rýží

Kuře na kari s rýží

Tyhle směsi s asijským šmrncem můžu. A je paradox, že ač ode mě chutnají moc i Honzíkovi, do restaurace jsme si spolu na ně ani jednou nedošli a radši se většinou vydáme na steak 😀 Ačkoli…upřímně…za mě jedině dobře, protože steak doma dělám maximálně jednou za rok a také upřednostním tu pohodlnější variantu 🙂 A hlavně – krom toho jsou tyhle „směsi“ zrádné. Doma si do nich nich dát víc zeleniny, než v kdejaké restauraci a vynecháte nezdravá dochucovadla. A krom toho všeho jsou na přípravu úplně jednoduché. To je už dost pádných důvodů, proč se do receptu pustit doma.

kuře na kari s rýží

Nevím, kdo kdy z české mainstreamové nabídky asijských restaurací usoudil, že jde o lehkou a zdravou kuchyni, přesto už jsem to kolem sebe slyšela tolikrát 🙂 Najdete pak restaurace vyššího levelu, kde je gastronomie na jiné úrovni, zakládají si na kvalitě, ale tam už se moc často nesetkáte právě s těmi „směsmi“, které máme tak v oblibě 🙂 Je fakt, že oproti talíři se řízkem nebo s koprovkou najdete v „číně“, jak někdo říká, mnohem víc zeleniny, ale když pak zjistíte, že v řadě takových jídel se jako dochucovadlo používá cukr (a nejen cukr) a zvážíte, kolik zeleniny v jídle opravdu je, není jeho výživnost zas taková sláva. Moje milované bun bo nam bo je tak trochu výjimkou, která nemá o zeleninu nouzi, ale opět – jak jsem zjistila, v zálivce je cukr. Sice té zálivky nesníte tolik, ale nepodtrhuje to myšlenku o zdravé kuchyni. „Ale vždyť jsou Japonci, Vietnamci…tak hubení,“ slyšela jsem jednou argument. Ano, a kolik toho za den sní a kolik toho fyzicky odpracují…“

Já se svým sedavým zaměstnáním volím raději variantu domácích obědů do krabičky, v nichž mám pod kontrolou složení jídla i chuť. Dám si záležet, aby jídlo bylo vyvážené, bylo v něm dost zeleniny a bylo připravené z kvalitních surovin. Stejně tímto způsobem se nad jídlem rozmýšlím, když vařím oběd nebo večeři společně pro mě a Honzíka. Můj muž má naopak hodně fyzicky náročnou práci, takže by mu řízek nic neudělal, ale i tak se snažím, aby dostal zdravé a výživné jídlo, které do něj alespoň v nějaké míře napumpuje bílkoviny, vlákninu, vitaminy, minerály a zdravé tuky. I když mu sem tam pro radost usmažím třeba holanďák 🙂 Pořád budu usilovat o to, abych mohla jemu i sobě poskytnout správné palivo založené na těch nejlepších a vhodně nakombinovaných ingrediencích. Díky tomu nám bude tělo sloužit, jak nejlépe dovede a zvládne si poradit i s takovou mimořádností, jako je právě jednou za čas usmažený řízek s kaší.

Tohle je odměna sama o sobě. Zdraví je na prvním místě. A ke zdraví přispívá taky dobrá nálada, žejo 🙂 A můj poklad ví, jak mi jí zvednout. Jenom ženská pochopí, jaké to je, když jí muž během všedního dne řekne: „Jsi úžasná, ale dneska nevař a odpočiň si, vezmu tě na večeři.“

kuře na kari s rýží

Detaily receptu

Množství

2 – 3 porce

Doba přípravy

10 minut

Doba vaření

20 mnut

Bez

lepku

Ingredience

  • 1 hrnek rýže basmati natural

  • 2 prsíčka z farmářského kuřátka (celková váha do 500 g)

  • Rostlinný olej

  • Kari koření

  • 1 cibule

  • 2 větší mrkve

  • 1 pórek

  • 2 stroužky česneku

  • Sůl

  • a přidejte i další zeleninu – já většinou přikrájím ještě žlutou a červenou papriku nebo cuketu

Postup

  • Dejte vařit basmati rýži. Uvařte ji na „skus“, ne příliš doměkka.
  • Kuřecí maso nakrájejte na menší kostky. V misce promíchejte se 2 lžícemi oleje, 1 vrchovatou lžičkou kari koření a trochou soli.
  • Cibuli nakrájejte na slabé klínky. Mrkev a bílou část pórku nakrájejte na slabá kolečka, zelenou část můžete nakrájet na silnější pruhy.
  • Na pánvi opečte maso ze všech stran dozlatova. Když je maso hotové, vyndejte ho na talíř a do pánve kápněte ještě trochu oleje. Opečte zeleninu. Pokud se vám bude trochu připékat, jen lehce podlijte vodou. Když se tekutina vypaří a zelenina trochu změkne, přidejte prolisovaný česnek a chvíli opékejte na mírném ohni. Přidejte plnou lžičku kari koření a trochu osolte.
  • Do pánve vraťte maso a přidejte uvařenou rýži. Podlijte asi 2 lžícemi vody nebo zeleninového vývaru. Důkladně promíchejte.
  • Na talíři můžete ozdobit jarní cibulkou a sezamovými semínky.