Domů » Kuře v kopřivách
kuře v kopřivách

Kuře v kopřivách

Kopřivy, jak jsem psala před pár dny, nejsou dobré jen jako čaj. Dá se s nimi v kuchyni kouzlit různými způsoby. Můžete si vyrobit pesto, nasekat si je do polévky, do nádivky, pomazánky…anebo připravit marinádu na maso. 

kuře v kopřivách

Toto je starší recept převzatý z mého blogu Vařeniště.cz
Publikován:
25. 4. 2019

Kopřivová chuť  a vůně jsou specificke a za mě i výjimečné. Dá se bohužel snadno přebít, a proto, když připravuji z kopřiv nějaké jídlo, nechávám její specifika vyniknout v celé své kráse a kombinuju jen pár surovin, mezi kterými nezapadne. Úplně nejlepší jsou mladé kopřivy, které mají větší sílu. Jsou lepší jak na chuť, tak třeba i do čaje, protože mají silnější koncentraci svých prospěšných látek.

Tenhle recept vznikl úplně náhodou… Během svojí kopřivové kúry jsem měla nachystaných několik stonků v mističce, kde čekaly na vařící vodu. Rychle jsem zrovna potřebovala vymyslet, co uvařím k obědu. V lednici kuřecí maso, takže nějakou zdravou rychlovku. Oči se přesouvají na kopřivy, zpátky na maso, mozek spíná dráty, ozubená kola se točí a ruce začínají pracovat…

A název? Během vaření jsem si vzpomněla, jak jsem jako malá zahučela do kopřiv. S takovou svítivě zelenou sukýnkou jsem se já – malý neohrabanec snažila přelézt nějaké fošny na zahradě. No a najednou, ani nevím jak, jsem letěla přímo do těch kopřiv. To bylo doma veselo… Takže, toto krátce ke kuřeti v kopřivách 🙂

Detaily receptu

Množství

2 porce

Doba přípravy

20 minut

Doba pečení

30 minut

Bez

LEPKU

Ingredience

  • 2 kuřecí prsa

  • olivový olej

  • sůl

  • 20 g kopřiv

  • 1 stroužek česneku

Postup

  • Kuřecí maso osolte. Na pánvi rozehřejte olej a prsa ze všech stran opečte dozlatova. Bude to trvat asi 6 – 8 minut.
  • Troubu předehřejte na 170 °C – horkovzduch. Do trouby si připravte plech s pečicím papírem.
  • Kopřivy dejte do misky a zalijte horkou vodou. Krátce promíchejte, vytáhněte a otřete papírovou utěrkou. Kopřivy nakrájejte najemno. Dejte do mističky, zalijte 2 lžícemi olivového oleje, přidejte trochu soli a najemno rozdrcený česnek. Promíchejte.
  • Opečené maso dejte na talíř a potřete marinádou. Přendejte na plech v troubě a pečte 25 – 30 minut.

Podávejte například s pečenými bramborami, cuketou a žampiony