Ačkoli kváskový chléb peču už nějaký ten pátek, a nebýt pauzy, dovolila bych si říct, že peču kváskový chléb už nějaký ten rok, jsem stále na úrovni začátečníka. Ale nemusí mi to moc vadit, protože nejspokojenější jsem, když doma máme zdravý, žitný, celozrnný chléb, který sem tam obměním a připravím třeba i tuto variantu se semínky.
Kváskový chléb pro začátečníky
Tento chléb je tak snadný, že ho zvládne i začátečník. Jsem na této formě začátečnické úrovně poměrně dlouho a dobrovolně, protože spíš než výstavní bochník s řezanými ornamenty, chci docílit co nejzdravějšího chleba pro sebe i pro Honzíka. Řekla bych i pro Honzu, ale ten o tmavé pečivo moc nestojí… 🙂
Žitná mouka je v porovnání s pšeničnou hutnější, těžší… A proto nelze docílit takového toho pórovitého bochníku s velkými oky, pokud použijete pro pečení jen žitnou mouku. Proto se peče ve většině případů ve formě. Z formy se nemá kam roztékat, těsto má klid a čas na vykynutí. Pomáhá tomu žitný kvásek, který dělá pečivo zdravější.
Fermentace – zdravé kynutí
Fermetnace je pro těsto důležitá. Nejen, že se krásně nakypří, ale hlavně se kvašením rozkládají anutrienty přítomné v obilí. Chrání obilku před napadením škůdci a plísněmi, ale v těle zabraňují vstřebávání živin. Fermentací jejich vliv klesá a my tak můžeme z pečiva vytěžit maximum živin.
V případě celozrnného pečiva a ještě navíc v bio kvalitě se tak dá říct, že je to pro tělo hotová nálož minerálů, vitaminů a živin obecně. Díky fermentaci je pečivo stravitelnější a naše tělo nám za něj poděkuje.
Proto peču tuto formu chleba do formy, jelikož nám chci dopřát to nejlepší. Neříkám, že netoužím jednou upéct nádherný nadýchaný pecen, ale teď na to asi není ještě tolik času, abych se takové umění naučila.
Variace na žitný chléb
Tento chléb neobsahuje jen žitnou mouku. Často peču chléb ze 2/3 z žitné celozrnné hladké mouky a 1/3 chlebové žitné mouky. V tomto receptu, který vznikl ve spolupráci se Svět plodů, jsem smíchala žitné mouky se špaldovou a přidala jsem semínka – slunečnicová, dýňová a lněná. Můžete krom nich do chleba přidat také nasekané ořechy. Takový ořechový chléb, to je něco! 🙂
Kváskový žitno-špaldový chléb se semínky
Ingredience
- Rozkvas:
2 lžíce kvásku
150 ml vlažné vody
150 g celozrnné žitné hladké mouky
- Těsto:
Rozkvas
270 ml vlažné vody
100 g celozrnné hladké žitné mouky
100 g žitné chlebové mouky
100 g špaldové celozrnné hladké mouky
50 g slunečnicových semínek + na posypání
50 g dýňových semínek + na posypání
20 g lněného semínka + na posypání
2 lžičky soli
½ lžičky drceného kmínu
Můžete dochutit pár kapkami fenyklového extraktu (prodává Svět plodů)
Postup
- Den předem začněte přípravou rozkvasu. 2 lžíce kvásku rozmíchejte ve 150 ml vlažné vody. Poté přimíchejte 150 g žitné mouky. Mísu zakryjte fólií a nechte při pokojové teplotě 12 hodin pracovat.
- Po 12 hodinách odeberte 2 lžíce z rozkvasu do skleničky a v lednici uchovejte na další pečení.
- Do zbytku rozkvasu přilijte vlažnou vodu a promíchejte metličkou. V další míse smíchejte mouky se semínky, solí a kmínem. Přilijte rozkvas (v něm případně rozmíchejte fenyklové kapky) a zpracujte těsto.
- Těsto přendejte do pečicí chlebíčkové formy. Můžete ji předtím důkladně vytřít máslem nebo ji vyložit pečicím papírem. Mokrýma rukama uhlaďte povrch a posypejte semínky. Nechte 3 – 4 hodiny stát na teplém místě.
- Troubu rozpalte na 250 °C. Do takto silně vyhřáté trouby přendejte opatrně formu s těstem a pečte 2 – 3 minuty. Poté ztlumte na 230 °C a pečte 30 minut. Po této době ještě ztlumte na 200 °C a dopékejte dalších 20 – 25 minut.
- Po upečení chléb opatrně vyndejte z formy a nechte chladnout na mřížce. Papír pak sloupnete, když chléb vystydne.