Nechápu, jak jsem mohla bez téhle dobroty žít 30 let! Květáková pizza chutná tak fantasticky. Je zdravá! A lze připravit na řadu způsobů. Tenhle je mi sympatický především kvůli žampionům, protože moje oblíbená pizza je capriciosa.
Pokud bych si měla vybrat mezi klasickou a květákovou pizzou, beru tuhle všema deseti. Těsto je tak lahodné. Je tak lehké a zároveň tvoří pevnou základnu pro vámi zvolenou oblohu. Já jsem si vybrala vegetariánskou variantu a obložila pizzu svými oblíbenými žampiony, cuketou, passatou a namísto sýra jsem použila silken tofu a veganský parmezán.
Recept na veganský parmezán najdete zde.
Kupovala jsem silken tofu na Rohlíku, ale najdete ho například i v DM drogerii. Připravuji z něj jednoduchou omáčku, kterou můžete brzy vidět u receptu na mrkvové halušky nebo špenátové tacos. Užijete ho například i do dipů a dezertů.
Květákovou pizzu můžete ale připravit i s klasickou mozzarellou nebo například se sýrem feta. A namísto passaty se může hodit třeba bazalkové nebo špenátové pesto. Možných obměn je spousta. Základ znáte, to ostatní je na vás 🙂 Jsem si jistá, že každá obměna bude chutnat dokonale!
Květáková pizza se žampiony
Detaily receptu
2 porce
15 minut
30 – 33 minut
LEPKU
Ingredience
- Korpus:
250 g květáku (růžičky)
2 vejce
50 g mandlové mouky
1 lžíce lahůdkového droždí
½ lžičky najemno nakrájeného tymiánu
Sůl a čerstvě mletý pepř
- Na obložení:
130 g pasírovaných rajčat
20 g rajského protlaku
1 menší stroužek česneku
Sůl
1 lžička provensálských bylinek
½ cukety
Žampiony
2 – 3 lžíce silken tofu (můžete nahradit mozarellou nebo například fetou)
1 lžíce piniových semínek (nebo svých oblíbených)
1 – 2 lžíce veganského parmezánu
Čerstvá bazalka, příp. i další bylinky na posypání před servírováním
Postup
- Květák vložte do mixéru a nadrobno rozsekejte. V míse smíchejte s vejci, mandlovou moukou, lahůdkovým droždím, tymiánem, špetkou soli a trochou pepře. Uhlaďte vařečkou a nechte 10 – 15 minut odležet.
- Pasírovaná rajčata promíchejte nebo promixujte s protlakem a prolisovaným česnekem. Vmíchejte bylinky a sůl. Cuketu a žampiony nakrájejte na tenké plátky.
- Z květákové směsi vytvarujte na plech vyložený pečicím papírem placku (kruh nebo ovál) silnou asi půl centimetru. Vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte 15 – 18 minut.
- Na předpečený korpus rozetřete rajčatovou omáčku, obložte cuketou a žampiony. Po pizze rozprostřete tofu nebo sýr, posypejte piniovými semínky (nebo jinými oblíbenými semínky) a veganským parmezánem. Pečte dalších 15 minut.
- Před podáváním posypejte čerstvými bylinkami.