Byl by hřích opomenout během babího léta tak senzační moučník, jako je kynutý švestkový koláč. Tento recept na švestkový koláč s makovou drobenkou je ale velevydařený. Díky panele má navíc chuť lehce do karamelova. A o tom, jak úžasné je spojení švestek a máku není třeba dlouze vyprávět.
Přiznám se, že nejsem největší milovník kynutých koláčů na plech, ale tento mě teda extra překvapil. Byl ještě lepší, než jsem si myslela. Snažila jsem se ho upéct fakt dobře, ale jak říkám, předčil moje očekávání. A to bych se do něj bývala nepustila, kdyby mi podnět nedal můj “parťák” Eta.
Jak jste si už určitě všimli, nějaký ten měsíc tu spolu vymýšlíme nové recepty a využívám k řadě z nich robot Gratus. Díky němu bylo kynuté těsto skvěle propracované, koláč byl tak vláčný, pěkně kyprý a nadýchaný. Měl přesně to, co by měl kynutý koláč mít. A my zase měli boule za ušima.
Panela
Koláč jsem sladila panelou. Panela je vysušená třtinová šťáva, která tak obsahuje spoustu minerálů. Jde o zdravější alternativu sladidla, která má navíc tu skvělou vlastnost, že dezertům dává příjemně karamelovou chuť.
Poměr mouk
Zvolila jsem mix světlé a celozrnné špaldové mouky. Chtěla jsem dosáhnout vyváženého množství tak, aby světlá mouka zvládla koláč dobře nadlehčit a celozrnná mouka zase dodala trochu těch živin navíc a trochu “oříškové” chuti. Můžete však zvolit i světlou nebo jen celozrnnou mouku. Je to na vás, ale doporučuji vyzkoušet tento “půl napůl” poměr.
Kynutý švestkový koláč s makovou drobenkou
Detaily receptu
plech 40x 35 cm (nebo i větší)
40 minut
30 minut
Ingredience
- Těsto:
30 g droždí
100 g panely (nebo třtinového cukru) – panela dodá koláči skvělou karamelovou chuť
180 g mléka (180 – 200 g)
70 g másla
2 žloutky
250 g hladké špaldové mouky
250 g celozrnné hladké špaldové mouky
Špetka soli
můžete přidat nastrouhanou citronovou kůru
- Dále budete potřebovat:
Švestky
2 lžíce másla
3 lžíce tuzemáku
- Drobenka:
50 g mletého máku
60 g celozrnné špaldové krupice (nebo hrubé mouky)
70 g panely
90 g másla
Postup
- Droždí rozdrobte do mističky. Promíchejte se lžičkou panely.
- Mléko (180 g) ohřejte, aby bylo vlažné, ne horké a asi 3 lžíce přilijte k droždí. Přidejte ještě lžičku mouky a promíchejte. Nechte pod utěrkou 15 – 20 minut.
- Do zbylého mléka přidejte na kostičky nakrájené máslo, ještě krátce zahřejte a nechte máslo rozplynout. Zkontrolujte, zda není směs příliš teplá a rozmíchejte v ní žloutky.
- V míse promíchejte mouky, panelu a špetku soli. Vlijte dovnitř vzešlý kvásek i mléčnou směs se žloutky a zpracujte těsto. Každá mouka saje tekutinu trochu jinak, takže, je-li to třeba, přilijte ještě malinko mléka. Těsto nechte 1 – 1,5 hodiny kynout pod utěrkou.
- Než vykyne těsto, vypeckujte švestky a nakrájejte na čtvrtiny – tvarem na měsíčky. Rozpusťte 2 lžíce másla se 3 lžícemi tuzemáku a nechte zatím stranou.
- Také si připravte drobenku z máku, panely, krupice a másla.
- Těsto vyklopte na pomoučený vál a vyválejte z něj obdélník velký cca 40×35 cm. Přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Potřete rozpuštěným máslem s tuzemákem. Část tekutiny vám zbyde, můžete jí koláč pokropit po upečení. Na těsto vyskládejte švestky jeden kousek vedle druhého. Rovnoměrně posypejte drobenkou.
- Pečte v troubě vyhřáté na 200 – 210 °C cca 30 minut.