Očekávání vs. realita? Jak často se pletete v odhadu toho, co původně plánujete, a co nakonec dotáhnete, jak jste si představovali? Mě se to poslední dobou vymyká 🙂 Jak jste si asi všimli, vy, co navštěvujete pravidelně blog a víte, že ve čtvrtek se objeví nový recept, minulý týden jsem to jaksi nezvládla a tenhle týden ho sem sunu až v pátek ráno. A víte, jaká byla původní představa? Že si předtím, než porodím, připravím do zálohy několik receptů, abych vám je mohla postupně publikovat. A samozřejmě že připravím i nějaký ten vánoční recept.
Stále se svojí myšlenky nevzdávám. Do mateřské mi zbývá poslední týden v práci a pak už se mi ruce uvolní na vaření. Naštěstí na to potřebuju jen ruce, protože přemisťování z místa na místo mi začíná činit stále větší obtíže. Ano, chůze fakt bolí, otočit se v posteli na bok bolí, ale to k tomu patří, je to normální a navíc je to to nejmenší 🙂 Tělo se musí připravit a my, ženy v Česku, máme ten luxus, že můžeme poslední týdny před porodem vegetit v pohodlí domova a potom si v něm své miminko opečovávat pár dalších let. Kde na světě tohle mají?! Jo a ještě dostáváte finanční příspěvek. Je to opravdu luxus.
Ale na ten čas pro sebe, miminko, mýho úžasnýho chlapa, kamarády a koníčky se fakt těším! A doufám, že výsledkem těch pár týdnů, než se na chvíli odloučím, bude několik receptů, které vám snad přinesou skvělou inspiraci do kuchyně.
Dnešní recept je, jako řada ostatních tady na blogu, fakt snadný, ale já ho miluju. Už jsem ho přidávala i do instatories, ale vzhledem k tomu, že ne každý jede instáč, přidávám recept na lilkové rolky i sem. V jednoduchosti je krása, řekla bych. Někdy ale ty jednoduché věci obcházíme ve snaze „mít něco víc“. Ne vždycky to přinese takový účinek, jako když si vypilujeme tu snazší variantu. Ač nevyvracím, že ty nejlepší věci, kterých v životě můžeme dosáhnout, si vybírají svojí daň a někdy je za nimi cesta trnitá. Proto je super mít po ruce jednoduchá řešení pro „všední“ činnosti, která nám ušetří energii pro dosažení těch vysněných vyšších cílů.
Detaily receptu
2 porce
15 minut + 20 minut na vypocení lilku
cca 20 minut
lepku
Ingredience
1 větší lilek
sůl
olivový olej
pár snítek tymiánu
čerstvě mletý pepř
mozzarella
- Rajčatový relish:
1 větší rajče
½ lžíce nadrobno pokrájené petrželky
½ stroužku česneku
½ lžíce balzamikového octa
1 lžíce olivového oleje
sůl
Postup
- Lilek podélně nakrájejte na centimetrové plátky. Osolte z obou stran a nechte 20 – 30 minut vypotit.
- Otřete lilek papírovou utěrkou a vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Zlehka potřete olivovým olejem. Tymián nakrájejte najemno a lilek posypejte. Nakonec opepřete čerstvě mletým pepřem a vložte do trouby vyhřáté na nějakých 200 °C. Pečte dozlatova.
- Mozarellu nakrájejte na tlustší pruhy.
- Rajčata nakrájejte na jemné kostičky – než se do toho pustíte, vyndejte tekuté vnitřky se zrníčky a osušte papírovou utěrkou. V misce promíchejte s petrželkou, najemno podrceným česnekem, balzamiko octem, olejem a špetkou soli.
- Do plátků lilku zabalte vždy po jednom kousku mozzarelly.
- Rolky vyskládejte na talíř a posypejte naloženými rajčaty.
Podávat můžete s pečivem, ale například i s různými druhy salátů s cizrnou, pohankou apod.