Mandlové cupcakes jsou snadné na přípravu a zvládnete je připravit i s dětmi. Alespoň částečně, pokud jsou to ještě prťata. Ale i jim budou tyto zdravé dortíčky chutnat.
Pečení s dětmi
Až nebudu potřebovat pěkně vypadající cupcakes na fotku, bude tohle ten ideální recept, který budeme moct připravovat s Honzíkem společně. Strašně rád se v kuchyni angažuje. Nedávno jsme zrovna pekli perníčky. Dostal prostě takový nápad, protože si všiml perníčků zrovna v dětském časopisu, a tak jsme šli zadělávat těsto. Když se po obědě vyspinkal, mohli jsme jít péct a v podvečer jsme zdobili. Spontánní a naprosto skvělý nápad.
Takže se klidně spontánně zvedněte a pusťte se s dětmi také do pečení. Zvládnou určitě přisypávat ingredience do mísy, ty větší se trefí těstem do formy na muffiny a co bude všechny děti bavit bez rozdílu, je zdobení krémem a ovocem. A taky ochutnávání. Ale to mají rády asi i maminky. Tedy já rozhodně. Tohoto krému bych se ujedla. Hrozně mi připomíná termix 🙂 Vůbec tedy nevadilo, že po nazdobení cupcakes trochu krému zbylo. Rychle zmizel.
Ochucení
K dochucení těsta, podle svých preferencí, můžete použít mletou vanilku, pomerančovou kůru, kávu, skořici, hřebíček, perníkové koření…to, co je sezónní a co máte rádi. Pokud nebudete péct cupcakes pro děti, klidně přilijte do těsta trochu rumu. I ten cupcakes skvěle dochutí.
Ovoce a další zdobení
Cupcakes jsem nazdobila velice jednoduše. Mám ráda minimalismus. Klidně můžete ale na dekorování přidat. Krom borůvek můžete použít i jiné drobné ovoce – maliny, jahůdky, rybíz, ostružiny, zrnka granátového jablka atd. Ke zdobení můžete použít kousky čokolády, nasekané oříšky, kokos apod.
Recept jsem vytvořila ve spolupráci s ETA.
Mandlové cupcakes s čokoládovo-tvarohovým krémem
Detaily receptu
6 kousků
30 minut
35 minut
Ingredience
2 vejce
40 g erythtriolu nebo xylitolu (nebo jiného cukru)
1 středně velké nastrouhané jablko (120 – 140 g)
50 g zakysané smetany
80 g mandlové mouky
70 g celozrnné špaldové mouky
20 g kakaa
40 g tmavé čokolády
1 plná lžička kypřicího prášku do pečiva
Špetka soli
Máslo a hrubá mouka nebo celozrnná krupice na vymazání a vysypání plechu na muffiny
- Krém:
120 g tmavé čokolády (70 – 80 % kakaa)
60 g plnotučného mléka
400 g polotučného tvarohu ve vaničce
1 lžíce čekankového sirupu
Ovoce na ozdobení
Postup
- Vejce s (ne)cukrem prošlehejte v misce metlou. Přidejte nastrouhané jablko, zakysanou smetanu a dobře promíchejte.
- Do mísy vsypte mandlovou a špaldovou mouku, kakao, čokoládu nasekanou nadrobno, kypřicí prášek, špetku soli a dobře promíchejte, aby se ingredience důkladně propojily.
- Těsto nalijte do 6 košíčků na muffiny anebo do plechu na muffiny, který jste si předem vymazali máslem a vysypali hrubou moukou či krupicí. Pečte při 180 °C 35 minut. Po upečení nechte trochu zchladnout, poté opatrně přendejte na mřížku a nechte zcela vystydnout.
- Čokoládu s mlékem a čekankovým sirupem rozpusťte ve vodní lázni. Promíchejte s tvarohem. Krém můžete udělat předem a nechat jej v lednici chladit anebo rovnou stříkejte zdobicím sáčkem na muffiny.
- Cupcakes ozdobte podle své chuti a fantazie a podávejte. Případně schovejte do lednice a spotřebujte do druhého dne. V lednici korpusy tuhnout.