Mrkvánky, u nás doma moc oblíbené, chutnají skvěle jak nasladko, tak naslano. Zkusit je můžete třeba s bylinkovým sýrem anebo s tvarohem s hruškami. Povidlová klasika pro mě ale byla výchozí pro tvorbu tohoto receptu na mrrkvánky àla zdravé cukroví. Jsou krásně měkké, vláčné a oblíbí si je nejen dospělí, ale i děti.
Těsto je bez cukru a navíc z celozrnné mouky. Cukr obsahují povidla, která, pokud by vám na tom hodně záleželo, můžete nahradit „bezcukrovou variantou“. Nabízí se například jednoduchá mandlová nutela, kterou jsem promazávala pomerančové linecké cukroví v předchozím receptu.
Mlsání i pro nejmenší strávníky
Nejsem zastánkyně toho, že jakmile dětem udeří 1. rok a mají “povoleno jíst všechno”, je možné do nich futrovat cukrovinky, uzeniny a další věci, které nedělají dobře dospělým, natož dětem. Děti procházející vývinem, urvářející si návyky, může podle mě přísun nezdravých pochutin hodně špatně ovlivnit. Pro jejich zdraví je to zatěžující a krom toho nezískají zrovna dobrý předpoklad k tomu jíst zdravě v pozdějším věku.
Ale taky si uvědomuji, že “zakázané ovoce nejlíp chutná”, a proto v praxi nechci Honzíkovi nastavovat tyhle bariéry, přes které se bude chtít přehoupnout tláskáním nezdravých pochutin, jakmile nad tím přestanu “mít kontrolu”. Chci mu dopřát zdravé alternativy sladkostí, ideálně ve formě přirozeně sladkých potravin. Což mrkev v tomto případě je. Ano, cukroví obsahuje i slazená povidla, ale je to vážně jen malinké množství přidaného cukru, které se v jednom kousku mrkvánku skrývá. Pro Honzíka jsem nechala cukroví bez čokolády. Jednak čokýnu ještě určitě nepotřebuje 🙂 a jednak by mu mohla zhoršit ekzém.
Mimochodem mrkvánky àla zdravé cukroví u Honzíka prošly, čehož si cením, pač má spoustu genů po tatínkovi.. a tatínek je strašně mlsný. A cukroví si oblíbila i mamka, takže jsem musela připékat ze dvou dávek. Snad bude chutnat i vám a vašim dětem.
Mrkvánky àla zdravé cukroví
Ingredience
100 g hladké celozrnné špaldové mouky
špetka soli
na špičku nože kypřicího prášku do pečiva
70 g másla
70 g najemno nastrouhané mrkve
povidla na promazání
kvalitní hořká čokoláda na polití
oříšky, kakaové boby, kokos, sušené ovoce na posypání
Postup
- Mouku promíchejte se solí a kypřicím práškem. Přidejte mrkev a máslo a zpracujte těsto.
- Těsto zabalte do fólie a nechte v lednici alespoň 2 hodiny uležet.
- Na pomoučeném vále vyválejte těsto na slabý plát (asi 2 mm) a vykrajujte z něj libovolné tvary, které k sobě budete moct slepit.
- Tvary vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 180 °C asi 7 minut. Po vytažení by neměly být upečené do křupava.
- Po vychladnutí slepujte povidly nebo džemem.
- Cukroví ozdobte rozpuštěnou čokoládou. Můžete posypat rozdrcenými oříšky, kokosem, kakaovými boby nebo sušeným ovocem. Skladujte uzavřené v krabici v chladu. Vydrží takto asi 2 týdny.