Domů » Pomazánky – prosincová edice: šmirkas (brynzová), trochu “jiná” česneková, olivová tapenáda
pomazánky - prosinec

Pomazánky – prosincová edice: šmirkas (brynzová), trochu “jiná” česneková, olivová tapenáda

To, co spojuje prosincové pomazánky, je výrazná chuť. Připravila jsem pikantní pomazánky z jednoho prostého důvodu. O svátcích je všude spousta dobrot, a tak by jinak úplně zapadly, kdyby nevynikaly výraznou chutí. Díky nim se tak stane každá jednohubka nezapřehlédnutelnou dobrotou.

Pomazánky pro slavnostní chvíle

Ikonická česneková pomazánka – ta snad nesmí chybět na žádné party 🙂 A asi jen tam. Nevím, jak vy, ale úplně běžně si k večeři nepřipravujeme česnekovou pomazánku. Řízná na jazyku je ještě dlouho po požití. A z dechu ještě dýl. Přesto jí spousta lidí miluje, nicméně si dopřává řada z nich právě spíš svátečně. A protože ne každý miluje majonézu a “těžké” pomazánky. Proto jsem česnekovou pomazánku připravila právě bez majonézy v trochu lehčí verzi.

O trochu těžší je pomazánka zvaná šmirkas. Jde o slovenský recept, kterým jsem se inspirovala na fresh.iprima.cz. Ideální je servírovat ji rovnou, protože brynza je taková..jaksi “suchá”, a proto se po ztuhnuté pomazánka špatně roztírá. Pokud si jí ale chcet připravit předem, vytáhněte ji z lednice před mazáním také předem.

Delikatesa v podobě olivové tapenády se na slavnostní stůl rozhodně hodí. Samy olivy vzbuzují dojem nevšední záležitosti resp. jakési “vznešenosti”. Tapenádu můžete servírovat nejen s pečivem, ale i s dobrými krekry.

Trochu “jiná” česneková pomazánka

Ingredience

  • 150 g žervé

  • 1/2 – 1 lžíce lahůdkového droždí

  • 2 – 3 stroužky česneku

Postup

  • Žervé důkladně promíchejte s lahůdkovým droždím a prolisovaným nebo najemno nastrouhaným česnekem.
  • Navíc můžete vmíchat mletou papriku, případně nastrouhaný sýr, jako se to obvykle dělá J

Šmirkas – brynzová pomazánka

Ingredience

  • 120 g brynzy

  • 50 g změklého másla

  • 1/2 lžíce uzené papriky

  • špetka drceného kmínu

  • 1 lžička dijonské hořčice

  • 1 malá nebo ½ střední cibule

  • 2 lžíce nadrobno pokrájené pažitky

  • sůl a pepř

Postup

  • Brynzu utřete s máslem. Ochuťte dalšími ingrediencemi a servírujte s pečivem. Dále můžete servírovat například kyselé okurky, perlové cibulky nebo beraní rohy.

Olivová tapenáda

Ingredience

  • 100 g vypeckovaných oliv kalmata

  • 2 filátka ančoviček – sardelek (10 g)

  • 1 stroužek česneku

  • 10 g kapar (1 lžíce)

  • 1/2 lžičky lístků čerstvého tymiánu

  • 1 – 2 lžíce olivového oleje

  • 1/2 lžíce octa – používám balzamikový, můžete nahradit vinným anebo citronovou šťávou

  • můžete přidat chilli vločky

Postup

  • Ingredience vložte do mixéru a romixujte dohladka. Podávejte na opečené bagetce. Můžete posypat kapary, najemno pokrájenými sušenými rajčaty, parmezánem, bylinkami, semínky, chilli vločkami…