Když přijde chuť na mrkvový dort, ale chybí chuť na pečení, přijde vhod recept na mrkvové kuličky ve stylu carrot cake. Vlastně dva recepty – a oba zdravé!
Není divu, že je mrkvový dort tak populární. I my doma ho milujeme. Pokud si chcete práci trochu zjednodušit anebo víte, že celý dort by pro vás bylo moc velké sousto, je nasnadě zkusit jeho miniaturu.
Čistě nepečená verze z ovesných vloček
Připravila jsem čistě nepečenou verzi na bázi ovesných vloček. Díky tvarohu je příjemně svěží. Proto k těmto kuličkám bude více pasovat citronová chuť. Tu do kuliček můžete dodat nejen citronovou kůrou, ale i šťávou. Když se podíváte do ingrediencí, zjistíte, že jsem kuličky dochutila stejně. Je to totiž takový ideální kompromis mezi svěží a kořenitou chutí. Ale jak říkám, někde můžete přidat, někde můžete ubrat.
Kuličky z pečeného celozrnného piškotu
Druhá verze obsahuje piškot pečený z celozrnné mouky a xylitolu. Jde o zdravější alternativu klasických piškot, které jsou velice sladké. Nezaměňujte je, jelikož i textura je zcela odlišná. Tento piškot je měkký, kupované piškoty jsou tvrdé. Upéct takový piškot je velice snadné, takže se nenechte odradit tím, že je třeba zapínat trouba. Opravdu stojí za to vyzkoušet i tuto verzi. Doma jsme měli dohady o tom, zda je lepší tato anebo ta z ovesných vloček 🙂
Tato Varianta bude možná o trochu více chutnat s kořenitějšími tóny, takže se nebojte přidat třeba i hřebíček nebo kardamon.
Dohotovení
Kuličky z pečeného piškotu jsem polila bílou čokoládou. Pokud byste se čokoládě raději vyhnuli, zkuste například mandlovou mouku. Kuličky z ovesných vloček jsou obalené ve strouhaném kokosu. Zkusit ale můžete i různé drcené a mleté oříšky, třeba pistácie nebo pekany.
Skladování
Kuličky jsou připravené z čerstvé mrkve. Proto je potřeba skladovat je v lednici a to nejdéle 3 dny.
Recept vznikl ve spolupráci s ETA.
Mrkvové kuličky
Ingredience
- MRKVOVÉ KULIČKY Z OVESNÝCH VLOČEK – cca 30 ks
200 g jemných ovesných vloček
180 g najemno nastrouhané mrkve
60 g javorového sirupu
80 g polotučného tvarohu
20 g kokosového tuku
½ lžíce citronové šťávy
1 – 2 lžičky vanilkové pasty
1 lžička mleté skořice
70 g mandlové mouky
Kokos na obalení
- MRKVOVÉ KULIČKY Z PEČENÉHO PIŠKOTU – cca 25 ks
Piškot:
2 vejce (bílky a žloutky zvlášť)
Sůl
70 g xylitolu (nebo cukru)
60 g celozrnné špaldové mouky hladké
Dále potřebujete:
50 g pekanových ořechů
200 g najemno nastrouhané mrkve
½ lžíce citronové šťávy
1 lžička mleté skořice
1 – 2 lžičky vanilkové pasty
Bílá čokoláda na obalení
Postup
- MRKVOVÉ KULIČKY Z OVESNÝCH VLOČEK
- Do mixéru vložte ovesné vločky, mrkev, sirup, tvaroh, rozpuštěný (ale zchladlý) kokosový olej, citronovou šťávu, vanilkovou pastu a mletou skořici a mixujte, dokud se ingredience nepropojí. Vznikne lepivější hmota. Zahustěte mandlovou moukou a mísu zakryjte fólií. Nechte přes noc uležet.
- Z těsta vyvalujte kuličky a obalujte je ve strouhaném kokosu.
- Uchovávejte v lednici v uzavíratelné krabičce. Spotřebujete do 3 dnů.
- MRKVOVÉ KULIČKY Z PEČENÉHO PIŠKOTU
- Vyšlehejte bílky s malou špetkou soli do hustého sněhu.
- Žloutky vyšlehejte s xylitolem do pěny.
- Do žloutkové pěny zlehka vmíchejte sníh. Pak opatrně vmíchejte prosátou mouku.
- Těsto rozetřete stěrkou na plech vyložený pečicím papírem do rovnoměrné vrstvy (silné asi 1,5 – 2 cm). Pečte při 180 °C 8 minut dozlatova. Nechte zchladnout.
- Korpus natrhejte na malé kousky a spolu s pekanovými ořechy vložte do mixéru. Mixujte nadrobno. Poté přidejte najemno nastrouhanou mrkev, citronovou šťávu, mletou skořici a vanilkovou pastu a krátce mixujte, aby se ingredience propojili v kompaktní hmotu.
- Z těsta rukama vyvalujte kuličky. Uložte do lednice.
- Vychlazené kuličky máčejte v bílé čokoládě. Skvělá je čokoláda s příměsí mleté vanilky.
- Uchovávejte v lednici v uzavíratelné krabičce. Spotřebujete do 3 dnů.
.