Domů » Pečené jarní závitky s kuřetem a arašídovou omáčkou
jarní závitky s kuřetem pečené v troubě

Pečené jarní závitky s kuřetem a arašídovou omáčkou

Velice se raduji z příchodu jara. A co by to bylo za jaro bez závitků 🙂 Pečené jarní závitky potěší ty, co ještě nemají chuť na studené jídlo, ale zároveň skvěle chutnají i za studena. A obzvlášť s arašídovou omáčkou. Ta nesmí chybět!

Miluji jaro!

Už se nemůžu dočkat, až se příroda začne zelenat, vykvetou stromy a bude příjemné teplo… Žádná zima zalézající pod nehty. Ale takové to příjemné vlažné počasí, kdy nahodíte mikinu nebo lehký kabátek a můžete se jít kochat do přírody, jak jen budete mít chuť. A ta vůně jara! Ta je tak úžasná. Když se země probouzí, začne vonět tak moc, že to do žil vlévá příval nové energie. Tedy aspoň já to tak cítím.

Jak jste právě asi zjistili, jaro je moje nejoblíbenější roční období. Těším se na něj od podzimu!

Teď aktuálně, kdy připravuji článek k tomuto skvělému receptu, který jsem připravila ve spolupráci s ETA, se ještě ranní teploty pohybují kolem nuly a počasí trochu kolísá. Když se ale podívám na předpověď počasí, je to přesně to, po čem jsem tak prahla. Denní teploty nad 15 °C! Ranní mrazíky vystřídal ptačí zpěv a nádherné scenérie při vycházejícím slunci.

A teď k receptu 🙂

Teď se přesunu trochu k receptu. Miluji jaro. A miluji i jarní závitky. Můžeme si na nich pochutnat v mnoha obměnách – ve vege i masové verzi. Se zeleninou a tofu – i bez. Se zeleninou a masem i bez… Ale hlavně nesmí chybět omáčka k namáčení. Jedině tak je jídlo komplexní.

jarní závitky s kuřetem pečené v troubě

Tyto závitky jsem připravila tak, že se dají zapéct v troubě. Pečte jen krátkou dobu, zprudka, aby nevytékala šťáva ze zeleniny a masa. To by totiž mohlo způsobit natrhnutí papíru. Stát se to může. Přiznávám, i mě se to u pár kousků stalo. Ale jak píšu, pravděpodobnost toho snížíte s kratší dobou pečení. A taky tím, že nebudete při rolování příliš napínat rýžový papír.

Zelenina, bylinky, maso – nebo tofu

Do rolek můžete zamotat spoustu druhů zeleniny. Ale předem se zamyslete, zda budete závitky péct či nikoliv. K tepelné úpravě se totiž moc nehodí například okurka, která je ale naopak v nepečených závitcích příjemně osvěžující. Ani ředkvičky někomu nemusí vyhovovat v teplé úpravě. Naopak takové zelí chutná skvěle za tepla.

Co se týče bylinek, můžete zkusit ve studeném provedení kombinaci koriandru s řeřichou, anebo řeřichu samotnou, jelikož je velice aromatická. Skvěle bude chutnat i pažitka. V teplých závitcích může překvapit například thajská bazalka nebo estragon.

Pečené jarní závitky s kuřetem a arašídovou omáčkou

Detaily receptu

Množství

15 – 18 kousků

Doba přípravy

30 minut

Tepelná úprava

35 minut

Bez

LEPKU

Ingredience

  • 2 kuřecí prsa

  • Marináda:
  • 1,5 lžíce sójové omáčky

  • 1 lžíce javorového sirupu

  • 1 lžíce oleje (ideálně sezamový, příp. olivový)

  • ½ lžíce šťávy z limetky

  • 1 stonek citronové trávy

  • 1 stroužek česneku

  • 1 lžička najemno nastrouhaného zázvoru

  • Dále potřebujete:
  • 2 mrkve

  • ¼ červeného zelí

  • Mungo výhonky

  • Máta

  • Koriandr

  • Chilli paprička podle chuti – nemusí být

  • Rýžový papír

  • Na potření:
  • 2 lžíce oleje (ideálně sezamový, příp. olivový)

  • 1 lžíce javorového sirupu

  • Omáčka k podávání:
  • 1,5 lžíce arašídového másla

  • 3 lžíce sójové omáčky

  • 1 lžíce šťávy z limetky

  • 1 stroužek česneku

  • 1 lžička mletého koriandru

  • 1 lžička srirachy (nebo špetka mletého chilli)

  • 1 lžička javorového sirupu

Postup

  • Kuřecí prsa ponořte do marinády: sójovou omáčku promíchejte s javorovým sirupem, olejem, limetkovou šťávou, najemno nakrájenou citronovou trávou (použijte jen měkkou středovou část, která zbyde po oloupání několika vrstev), najemno nakrájený česnek a strouhaný zázvor. Maso nechte marinovat alespoň hodinu.
  • Troubu rozehřejte na 220 °C a dovnitř vložte plech vyložený pečicím papírem. Maso vyndejte z marinády a položte na rozehřátý plech. Pečte 25 minut. Poté vyndejte, nechte alespoň 15 minut odpočinout a nakrájejte na tenké plátky. Pokud byste krájeli maso horké, pustilo by do závitků dost šťávy a při pečení by popraskaly.
  • Oloupanou mrkev nakrájejte na slabé hranolky dlouhé asi 7 cm. Zelí nakrájejte na podobně dlouhé nudličky.
  • Rýžový papír namáčejte jeden po druhém v teplé vodě, dokud nezměkne. při vyndávání z vody oklepejte přebytečnou vodu nebo opatrně stáhněte rukou a pak plát papíru rozprostřete na pracovní podložku. Nijak jej nenapínejte, aby se nepotrhal. Doprostřed položte do řádku (ne až ke kraji) pár lístků máty, trochu mrkve, zelí, mungo výhonků, maso a posypejte koriandrem, případně najemno pokrájenou chilli papričkou. Boční okraje přehněte směrem dovnitř a odspoda rolujte závitky.
  • Závitky skládejte na plech vyložený pečicím papírem. V misce promíchejte olej s javorovým sirupem a závitky potřete. Pečte při 220 °C v režimu horkovzduch 10 minut. Čím kratší doba pečení, tím lépe, jelikož při pečení zelenina měkne, uniká z ní tekutina a ta závitky může místy porušit.
  • K podávání připravte arašídovou omáčku. Ingredience rozmixujte dohladka a přendejte do mističky. Pokud se vám zdá omáčka hustá, přilijte trochu vody a ještě promixujte.