Domů » Mrkvový „hummus“ s ovesnými krekry
mrkvový hummus

Mrkvový „hummus“ s ovesnými krekry

Originální arabský hummus z cizrny, oleje, tahini pasty a dalších přísad je ku podivu některých strávníků avcelku pěkná kalorická sváča. Pokud jste ho někdy připravovali doma, sami jste se možná podivili nad množstvím oleje, které je nutné k „naředění“ cizrnové pasty pro dosažení hladké konzistence (tahini je také ve své podstatě tuk). A pro takové milovníky hummusu, kteří se s troškou nespokojí, to může být docela vydatná svačinka nebo večeře, se kterou pokryjí pěknou část doporučené denní dávky tuků. Pro odlehčení se proto dá část oleje vyměnit za vodu. Ten, kdo rád hummus „kyselejší“ nebude šetřit citronem.

Toto je starší recept převzatý z mého blogu Vařeniště.cz
Publikován: 08/01/2017

Svou verzi hummusu jsem v názvu uvedla do uvozovek. Společný základ mají, ale není to tradiční forma hummusu, tak aby mě někdo nenařknul, že nevím, jak hummus ve své podstatě vypadá. Však to znáte – když vás někdo má pochválit, dělá mu to občas větší obtíž, než když na vás může vysypat řadu stížností ?

Do cizrnové pomazánky jsem přidala opečenou mrkev. Touto tepelnou úpravou se v ní rozvine sladká chuť, která oříškovou chuť cizrny skvěle doplní. Pikantní chilli jsem vyvážila jemnou kokosovou smetanou.

Podtrženo sečteno – vznikne vám jemně pálivá, nasládlá a lehká forma cizrnové pomazánky, které se nemusíte bát naložit si o ždibec navíc. Například si ji naservírujte se zdravými ovesnými krekry, které ode mě máte v receptu jako malý bonus navíc.

Detaily receptu

Množství

2 porce

Doba přípravy

1 hodina

Ingredience

  • Mrkvový hummus
  • 200 g oloupané mrkve

  • olivový olej

  • čerstvě mletý pepř

  • 150 g uvařené cizrny

  • ½ stroužku česneku

  • sůl

  • chilli

  • 20 g tahini pasty

  • 20 ml kokosové smetany

  • 80 – 100 ml vody

  • Ovesné krekry:
  • 50 g jemných ovesných vloček

  • 70 ml teplé vody

  • 25 g hladké mouky (můžete použít celozrnnou)

  • sůl

  • Křupavá cizrna:
  • 60 g uvařené cizrny

  • olivový olej

  • ½ lžičky mleté papriky

  • sůl

Postup

  • Hummus:
  • Mrkev promíchejte se lžící oleje, větší špetkou soli a čerstvě mletým pepřem. Rozložte na plech vyložený pečícím papírem a vložte do trouby předehřáté na 200 ⁰C. Pečte, dokud nebude mrkev měkká.
  • Měkkou mrkev vložte do mísy, přidejte 150 g cizrny, pokrájený česnek, trochu chilli, tahini pastu, kokosovou smetanu a mixujte. Během mixování přilijte vodu. Mixujte pokud možno dohladka.
  • Křupavá cizrna:
  • Cizrnu v míse smíchejte s trochou oleje, solí a mletou paprikou. Rozložte na plech vyložený pečícím papírem a vložte do trouby předehřáté na 200 ⁰C. Pečte asi 15 minut dokřupava.
  • Ovesné krekry:
  • Vločky vložte do misky a zalijte teplou vodou. Promíchejte. Když jsou vločky nasáklé, přidejte špetku soli a vmíchejte mouku. Těsto rozdělte na dvě části. Každou rozválejte na pomoučeném vále na slabý plát ve tvaru kola. Rozřízněte na 8 trojúhelníků. Přendejte na plech vyložený pečícím papírem a vložte do trouby předehřáté na 180 ⁰C. Pečte asi 20 minut, v polovině doby pečení obraťte.