Polovina ledna za námi, a pořádná zima ještě neudeřila. Naivně si nemyslím, že by nás minula. Naopak spíš tuším, že se malinko posunul její nástup a v únoru nám zase začne mráz zalézat pod nehty. Kromě čepic a rukavic se vybavte i dobrými recepty na zahřátí zevnitř. Určitě je budete potřebovat. A kdyby nááhodou ne a zima letos pokulhávala, určitě si polévku zamilujete vedle zahřívacích schopností i pro její chuť.
Toto je starší recept převzatý z mého blogu Vařeniště.cz
Publikován: 16. 1. 2020
Zimu po vzoru dnešního počasí mám ráda. Teplota kolem nuly, obloha jasná, sluníčko svítilo, vítr nefouklal. To by se mi líbilo až do jara. Uznávám, že mrazy a sníh příroda potřebuje a připouštím, že sníh by mi chyběl. Ale nemusí ho být tolik. Tak týden a pak honem rychle zase sluníčko a žádná velká klendra.
Jsem asi výjimka, ale dokonce nejezdím ani na hory. Nelyžuju ani nesvištím po svazích na snowboardu. Jednou jsem zkoušela běžky, což bylo super. Doteď na to vzpomínám. Kdysi před léty, kdy jsme v naší vesnici měli svou partu, jsme se vydali běžkovat na zasněžená pole a skrze les. Bylo nám asi 12, běžky jsme měli půjčené od našich rodičů. Já běžky po mamce – dost děsně navoskované, pokud ještě vůbec nějaký vosk na běžkách zbyl, a už jsem si to rajzovala za ostatníma. Strašně mi to podkluzovalo, takže jsem si mákla dvakrát tolik co ostatní a taky jsem to pořádně odmarodila. Na běžky jsem stoupla sice jen párkrát, ale jestli bude vedle bruslení nějaký další zimní sport, který začnu pěstovat, bude to asi právě běžkování.
Na hory nejezdím asi hlavně proto, že jsme tam nejezdili ani jako děti a tak nějak ve mně ten odstup od svahů zůstal. Neláká mě představa pustit se bezhlavě z kopce dolů. Tím spíš, když jsem viděla, jak dopadla chuděra moje kolegyně na Nový rok. Ta na to bude hodně dlouho vzpomínat. Vím, může se stát kdekoliv cokoliv. Ale beztak si neumím představit den strávený lyžováním. Ale co si dovedu představit, je procházka horskou krajinou, hustě pokrytou sněhem. Procházky obecně miluju… A pak ten návrat ze zimy do útulné chaty, kde by čekal hrnec takovéhle polévky… Tak to by nebylo vůbec špatné! 🙂
Třeba někdy… na mrkvový krém s hřejivým kořením mi udělá chuť i počasí podobné dnešku a tuším, že s mojí oblibou mrkve mi potrvá až do jara.
Detaily receptu
4 porce
30 minut
LEPKU
VEGANY
Ingredience
1 – 2 lžíce oleje – nejlépe kokosový
1/2 větší cibule nebo 1 menší
400 g oloupané mrkve
1/2 lžičky mletého koriandru
1/2 lžičky skořice
1/2 lžičky mletého římského kmínu
1/2 lžičky mletého zázvoru
1 lžička kurkumy
3/4 lžičky pískavice
trochu mletého chilli
750 ml zeleninového vývaru
sůl
1 – 2 lžičky citronové šťávy
100 ml kokosového mléka
Postup
- V hrnci rozehřejte olej. Cibuli nakrájejte nadrobno a pozvolna opékejte dozlatova.
- Mrkev nakrájejte na kolečka a přidejte k cibuli. Opékejte za občasného míchání asi 3 minuty. Pak přidejte koření a minutu promíchávejte na slabším plameni. Zalijte horkým vývarem, osolte a vařte doměkka.
- Přilijte kokosové mléko, citronovou šťávu a mixujte dojemna.
- Na talíři můžete ozdobit kokosovou smetanou, semínky a nasekaným koriandrem.