Polévky jsou v zimě v kurzu. Obzvlášť, když příjemně voní kořením. Pokud je tohle to pravé ořechové pro vás, potěší vás i mungo polévka, ke které si můžete připravit i indický chléb naan.
Když se podívám do seznamu receptů na polévky tady na blogu, hemží se to krémovými polévkami. A přitom zas tak často je doma nejíme. Ne častěji, než ty “nekrémové”. Taková polévka, jako je tato s mungo fazolkami, tu určitě chyběla, a tak jsem ráda, že mi k vytvoření dalo podnět Probio. Přáli si polévku doplnit chlebem naan, který je jednoduchý stejně tak, jako polévka. Zvládnete ho vytvořit než se polévka uvaří.
Mungo fazolky
Mungo fazolky mají tu výhodu, že se dají vařit bez předmáčení. Přesto doporučuji, resp. odborníci doporučují ji na 12 hodin máčet, aby byly fazolky (stejně jako všechny další luštěniny) lépe stravitelné.
Z mungo fazolek můžete připravit nejen tuhle skvělou polévku, ale například také dhál anebo hummus. Mungo hummus jsem připravovala před několika měsíci pro forbes. – zde se můžete inspirovat:
Zde je recept na polévku a recept na naan najdete v dalším příspěvku – i proklikem zde přímo na recept.
Mungo polévka
Detaily receptu
2 – 4 porce
10 minut
30 minut
LEPKU
VEGANY
Ingredience
150 g mungo fazolek
1 cibule
2 lžíce olivového oleje, můžete nahradit kokosovým nebo chí
2 stroužky česneku
½ lžičky mletého římského kmínu
½ lžičky mletého zázvoru
½ lžičky mletého koriandru
Kousek chilli papričky – podle chuti
600 ml vody nebo zeleninového vývaru
Sůl
1 lžička kurkumy
1 – 2 lžíce limetkové nebo citronové šťávy
2 lžíce kokosového mléka
½ lžičky garam masaly
Čerstvý koriandr k podávání
Postup
- Mungo fazolky dejte přes noc namočit do studené vody. Pokud nestíháte, snažte se alespoň pár hodin před vařením fazolky namočit. Budou lépe stravitelnější a zároveň vám půjde vaření lépe a rychleji.
- Cibuli nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte olej a cibulku nechte zesklovatět. Česnek nasekejte najemno a spolu s kořením – římským kmínem, zázvorem, koriandrem a chilli papričkou vložte do hrnce. Na mírném plameni míchejte asi minutu, aby se koření rozvonělo. Dejte pozor, aby se nespálilo.
- Zalijte vodou nebo vývarem. Mungo fazolky slijte, propláchněte čistou vodou, sceďte a přidejte do polévky. Osolte a přidejte kurkumu. Pod poklicí na mírném plameni vařte 25 minut. To by měly být fazolky měkké a měly by začít lehce praskat. Pokud chcete polévku „kašovitou“, vařte o pár minut déle.
- Hotovou polévku dochuťte limetkovou nebo citronovou šťávou, kokosovým mlékem a garam masalou.
- Na talíři posypejte koriandrem.