Přestože se moc často kombinace chřestu s uzeným tofu a omáčkou tamari nevidí, neznamená to, že nechutná skvěle. Ano, chřest je velice jemná zelenina, ale právě proto není nudlový salát s chřestem a tofu napraný spoustou dalších surovin – aby mohl vyniknout v celé svojí kráse. A to jak za studena, tak v teplé verzi.
Teplý vs. studený salát
Salát si vychutnáte jak za studena, tak v teplé variantě. U té studené není nutné zelený chřest tepelně upravovat. Syrový chutná báječně, tak proč ne? Díky tomu v něm zůstane ještě více živin, než kdybychom ho blanšírovali.
Blanšírování je ale druhá možnost, jak chřest do salátu připravit. Píšu blanšírování – ne dlouhé vaření. Zelený chřest bychom dlouhým vařením zničili. Ztratil by svou skvělou chuť, krásnou barvu a křehkou texturu. Po krátkém vaření jej rychle zchlaďte. Pak můžete ihned scedit a nechat okapat a pracovat s ním, jak potřebujete. V tomto případě můžete rychle ingredience prohřát na pánvi a ihned servírovat.
Chřest může nahradit i jiná zelenina
Když není zrovna sezóna chřestu, můžete ho nahradit jinou zeleninou. Nudlový salát s brokolicí bude chutnat taky fantasticky. Stejně tak s květákem, paprikou, nebo cuketou.
Omáčka tamari – co je zač
Fermentovaná omáčka tamari připomíná klasickou sojovou omáčku. Považuje se však za zdravější alternativu, protože probíhá přirozenou fermenatací sóji, soli a vody. Obsahuje proto množství antioxidantů a příznivě ovlivňuje trávení. V pokrmu může zcela nahradit sůl. V biokvalitě jí seženete například na Probio. Právě díky spolupráci s Probio tento recept vznikl, jelikož jsem dostala za úkol vymyslet nějaký recept a chřest je právě teď v sezóně – byla by škoda nepustit se do experimentu. Ochutnejte sami – já myslím, že se to povedlo 🙂
Nudlový salát s chřestem a tofu
Detaily receptu
2 menší porce
15 minut
VEGANY
Ingredience
150 g celozrnných širokých nudlí (špaldových) – použila jsem od Probio
1 – 1,5 lžíce omáčky tamari
2 lžíce oleje
2 lžičky limetkové šťávy
½ lžičky mletého římského kmínu
250 g zeleného chřestu – můžete nahradit brokolicí, cukrovým hráškem, zelenou paprikou nebo cuketou – v případě studené varianty okurkou
100 g tofu – natural nebo uzené či jinak „ochucené“
Koriandr
Postup
- Nudle uvařte al dente v osolené vodě.
- Než se nudle stačí uvařit, promíchejte v misce tamari omáčku, olej, sezam, limetkovou šťávu a mletý římský kmín.
- Pokud budete připravovat teplou variantu salátu, spařte krátce chřest v osolené vroucí vodě a rychle, nakrátko zchlaďte ve studené vodě. Sceďte a nakrájejte na plátky. Přendejte do mísy. V případě studené varianty není nutné zelený chřest tepelně upravovat.
- Nudle sceďte, nechte okapat a přidejte do mísy s marinádou a zeleninou a promíchejte. Podávejte posypané koriandrem. Případně ještě vychlaďte v lednici.