Co je úžasné na španělské paelle krom její chuti? Vypadá nádherně už ve chvíli, kdy se dovaří – a právě tak, jak se paella dovaří, ji servírujete na stůl. Pohoda jahoda! Věřte, že se všichni mile rádi obslouží sami.
Veškerá příprava paelly probíhá na velké pánvi. Zde se orestuje základ, rýže s pár dalšími ingrediencemi a tekutinou a pak už se jen dusí. V tu chvíli už nic nemícháte. Výsledkem má být víceméně sypká, ale ne suchá konzistence. Žádné italské krémové rizotto 🙂 Tak, jak se paella dovaří, se rovnou servíruje uprostřed stolu, odkud si strávníci sami nabírají. Oproti rizottu je tedy paella i lehčí a stravitelnější, protože se do rýže nevmíchává žádné máslo navíc, žádný parmezán.
Já osobně mám paellu mnohem raději, než rizotto. Tuto jsem připravila s čerstvými krevetkami, ale nabízí se i spousta dalších variant.
Spousta druhů
Paella je jedno z těch jídel, které si Španělé upravují podle toho, jaké ingredience jsou pro ně právě dostupné a co mají doma. Často jsou to tedy mořské plody, ale také kuřecí maso. Velice často se do paelly přidává salám chorizo nebo jiná španělská uzenina. Neměl by chybět šafrán, který dodá jídlu charakteristickou chuť i vůni.
Proč se na paellu používá velká pánev?
Aby se rýže rovnoměrně uvařila, měla by pokrývat dno pánve v jedné vrstvě. Když tak máte více strávníků, hůř se paella připravuje v menší pánvi nebo hrnci. Navíc v hrnci nevynikne její “zdobení”. V tom tkví kouzlo velké pánve. Zrníčka rýže po ní pěkně rozprostřete, vše se pozvolna může rovnoměrně dusit a paella má správnou konzistenci a můžete si vyhrát se zdobením.
Já jsem k přípravě zkoušela hliníkovou pánev Maku z e-shopu 4COOK. Je celkem lehká, přitom bytelná, nepřilnavá a paella v ní jde skvěle připravit.
Paella s krevetami
Ingredience na 2 – 4 porce:
400 g čerstvých – neloupaných, nevařených krevet
1 cibule
2 lžíce olivového oleje
2 stroužky česneku
3 filátka ančoviček
1 červená paprika
1 lžička mleté papriky
¼ lžičky mletého rozmarýnu
100 g krájených rajčat (z plechovky)
Sůl
Špetka šafránu
600 g zeleninového vývaru
200 g kulatozrnné rýže
Petrželka na posypání
Citron k podávání
Postup
- Krevety oloupejte a zbavte střívek. Pár krevet můžete nechat neoloupaných, budou na paelle vypadat moc hezky.
- Cibuli nakrájejte nadrobno. V pánvi rozehřejte olej a cibuli nechte zesklovatět.
- Do pánve vsypte najemno nakrájený česnek s ančovičkami (také najemno nakrájenými). Míchejte na mírném stupni asi minutu.
- Pak do pánve přidejte červenou papriku nakrájenou na kostičky nebo proužky. Míchejte další minutu až dvě.
- Posypejte mletou paprikou, rozmarýnem, ještě krátce míchejte a pak zalijte krájenými rajčaty a po chvíli horkým vývarem.
- Do pánve vsypte větší špetku soli a šafrán. Nechte 2 minuty vařit.
- Do pánve vsypte rýži. Promíchejte a nechte 10 minut pozvolna vařit. Nemíchejte.
- Po 10 minutách posypejte hráškem. Do rýže lehce vtlačte krevety. Překryjte alobalem a utěsněte. Dejte pozor, abyste se nepopálili. Utahujte alobal přes okraje pánve ideálně pomocí utěrky. Nechte 5 minut vařit. Poté sporák vypněte a nechte dojít cca 3 minuty.
- Paellu posypejte petrželkou, můžete pokapat olivovým olejem. Obložte kousky citronu k pokapání a ihned podávejte.