Ráda zkouším recepty, které mě tahají ven z vařícího stereotypu. Jak se takový stereotyp projevuje? Mám oblíbené suroviny, které, přijde mi, točím pořád dokola. A pak na kysané zelí nebo křen vůbec nedojde řada.
Už díky Hance Zemanové jsem začala jíst víc kysaného zelí. A díky Petrovi Klímovi, kuchaři z Country Life, jsem se naučila další skvělý recept s ním. A v tomto receptu nechybí ani moje milovaná červená řepa. Právě díky pečené řepě je jídlo dokonale chuťově vyvážené – kyselá chuť zelí s nasládlou řepou je bomba kombinace! Sluší pohance, ale určitě bude skvěle pasovat i k bulguru, jáhlům nebo špaldě.
Kuchařky Petra Klímy
Z kuchařek Petra Klímy jsem již v minulosti uváděla Zeleninovou kuchařku a recept na brokolicové bruschetty s červeným hummusem. Vydavatelství Smart Press vydalo 3 kuchařky Petra Klímy takto tematicky zařazené. Kromě Zeleninové je to Luštěninová a nově také Obilovinová kuchařka.
Kapitoly v Obilovinové kuchařce jsou řazené podle druhů obilovin, o nichž je vždy na začátku kapitoly více pojednáno z hlediska výživového i z hlediska přípravy a využití. Díky tomu je kuchařka pěkně přehledná a praktická.
Pohanka s kysaným zelím, řepou a křenem
Ingredience na 4 porce
600 g červené řepy
1 lžička sušeného rozmarýnu
400 g pohankových krup
2 velké cibule
400 g překrájeného kysaného zelí
1 lžička drceného kmínu
2 lžíce čerstvě nastrouhaného křenu
mletý barevný pepř
svazek pažitky
mořská sůl
Postup
- Řepu nakrájejte na menší kostky, polijte 4 lžícemi oleje, posypejte rozmarýnem, osolte a pečtě doměkka v troubě na 180 °C.
- Pohanku zalijte 700 ml vody, přiveďte k varu, ztlumte, pozvolna vařte 8 – 10 minut, dokud není na skus. Pak nechte pod pokličkou dojít.
- Na rozehřátém oleji ve větším hrnci orestujte najemno pokrájenou cibuli dozlatova. Polovinu odložte stranou na posypání.
- K cibuli přidejte zelí, kmín, podlijte asi 1/2 litru vody, osolte a cca 15 minut duste.
- Vsypejte pohanku, upečenou řepu, křen, zamíchejte, dochuťte solí a pepřem.
- Na talíři posypejte usmaženou cibulkou a nakrájenou pažitkou.
Tip kuchaře Petra Klímy: Toto jídlo lze udělat také s vařenou špaldou, obohatit uzeným tempehem či tofu. Do cibulkového základu se také hodí zarestovat nahrubo nasekaný česnek.