Jednou z mých velice oblíbených restaurací je Plevel v Jindřišské. Hned při první návštěvě mě i mou kamarádku ohromil perfektně dochucený salát s pohankovými karbanátky. Pár dní nato jsme při naší obvyklé, oblíbené debatě o jídle zabrousily na téma pohankového karbanátku. Chtěla jsem si tu chuť připomenout i doma a přidat ještě trochu bílkovin do této skvělé pochoutky. A výsledek vidíte sami.
Pokud byste si přáli připravit ryze veganskou verzi, vynechte jogurt a nahraďte ho třeba sojanézou. Nezapomeňte na nějakou křupavou zeleninu, která nemusí být nutně jen okurka, ale mě se hodila k té mátě. Karbanátky můžete podávat s křupavým zeleninovým salátem, s různými čatní a omáčkami.
Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření pohanky: 15 – 20 minut
Doba pečení: 20 minut
Množství: 1 porce
Suroviny:
Karbanátky:
- 60 g pohanky
- 50 g uzeného tofu
- na špičku nože mletého chilli
- ½ lžičky mletého koriandru
- 1 malý stroužek česneku
- sůl
- olivový olej
Mátový jogurt:
- 1 vrchovatá lžíce hustého bílého jogurtu, příp. tofunézy
- 3 lístky máty
- špetka soli
- 1 slabý plátek z česneku (který použijete do karbanátků)
- 1 lžička šťávy z limety
- nastrouhaná limetová kůra z ¼ limety
K podávání:
- okurka
- tortilla
Postup:
- Pohanku uvařte doměkka. Sceďte a nechte okapat. Když pohanka trochu zchladne, vložte do nožového mixéru spolu s tofu, kořením a špetkou soli. Rozmixujte tak, aby vám vznikla pružná hmota.
- Troubu předehřejte na 200 ⁰C. Na plech položte pečící papír. Navlhčete si ruce a z hmoty vytvarujte dva karbanátky. Každý z nich z obou stran potřete olivovým olejem, položte na papír a pečte z obou stran po 10 minutách.
- Mátu, česnek a špetku soli vložte do hmoždíře a rozmačkejte, přidejte limetovou šťávu a kůru, promíchejte s jogurtem.
- Opečte tortillu z obou stran. Okurku nastrouhejte nahrubo a podávejte s karbanátky a jogurtem.