Domů » Pohanka s kysaným zelím, řepou a křenem podle kuchaře Petra Klímy + recenze jeho kuchařek
pohanka se zelím

Pohanka s kysaným zelím, řepou a křenem podle kuchaře Petra Klímy + recenze jeho kuchařek

Ráda zkouším recepty, které mě tahají ven z vařícího stereotypu. Jak se takový stereotyp projevuje? Mám oblíbené suroviny, které, přijde mi, točím pořád dokola. A pak na kysané zelí nebo křen vůbec nedojde řada.

Už díky Hance Zemanové jsem začala jíst víc kysaného zelí. A díky Petrovi Klímovi, kuchaři z Country Life, jsem se naučila další skvělý recept s ním. A v tomto receptu nechybí ani moje milovaná červená řepa. Právě díky pečené řepě je jídlo dokonale chuťově vyvážené – kyselá chuť zelí s nasládlou řepou je bomba kombinace! Sluší pohance, ale určitě bude skvěle pasovat i k bulguru, jáhlům nebo špaldě.

Kuchařky Petra Klímy

Z kuchařek Petra Klímy jsem již v minulosti uváděla Zeleninovou kuchařku a recept na brokolicové bruschetty s červeným hummusem. Vydavatelství Smart Press vydalo 3 kuchařky Petra Klímy takto tematicky zařazené. Kromě Zeleninové je to Luštěninová a nově také Obilovinová kuchařka.

Kapitoly v Obilovinové kuchařce jsou řazené podle druhů obilovin, o nichž je vždy na začátku kapitoly více pojednáno z hlediska výživového i z hlediska přípravy a využití. Díky tomu je kuchařka pěkně přehledná a praktická.

Pohanka s kysaným zelím, řepou a křenem

Ingredience na 4 porce

  • 600 g červené řepy

  • 1 lžička sušeného rozmarýnu

  • 400 g pohankových krup

  • 2 velké cibule

  • 400 g překrájeného kysaného zelí

  • 1 lžička drceného kmínu

  • 2 lžíce čerstvě nastrouhaného křenu

  • mletý barevný pepř

  • svazek pažitky

  • mořská sůl

Postup

  • Řepu nakrájejte na menší kostky, polijte 4 lžícemi oleje, posypejte rozmarýnem, osolte a pečtě doměkka v troubě na 180 °C.
  • Pohanku zalijte 700 ml vody, přiveďte k varu, ztlumte, pozvolna vařte 8 – 10 minut, dokud není na skus. Pak nechte pod pokličkou dojít.
  • Na rozehřátém oleji ve větším hrnci orestujte najemno pokrájenou cibuli dozlatova. Polovinu odložte stranou na posypání.
  • K cibuli přidejte zelí, kmín, podlijte asi 1/2 litru vody, osolte a cca 15 minut duste.
  • Vsypejte pohanku, upečenou řepu, křen, zamíchejte, dochuťte solí a pepřem.
  • Na talíři posypejte usmaženou cibulkou a nakrájenou pažitkou.

Tip kuchaře Petra Klímy: Toto jídlo lze udělat také s vařenou špaldou, obohatit uzeným tempehem či tofu. Do cibulkového základu se také hodí zarestovat nahrubo nasekaný česnek.