Na tyto recepty na pomazánky i chleba jsem velice pyšná. Myslím, že se mi podařilo vytvořit celkem vyvážené a chutěmi nabité kombo. Docela by mě zajímalo, kterou si zamilujete nejvíc. A ten chleba?!
Tyjo,…sice není kváskový, ale je úžasně vláčný, nadýchaný, kyprý, chutný…takový, že si ho budete chtít znova upéct. Já teda určitě!
Když se řekne květen, nějak se mi vybaví růžová barva. A tak jsem si nemohla odpustit červenou řepu a ředkvičky. A protože je květen odbobí, kdy se všechno pěkně zelená, zařadila jsem ještě pomazánku z cukety s brynzou. Jestli je na vás málo zelená, potěším vás snad další měsíc, kdy bych chtěla zařadit i pomazánku z hrášku 🙂
Pomazánka z pečené červené řepy
Detaily receptu
1 forma na chlebíček o délce 25 cm
15 minut+ kynutí
70 minut
Ingredience
400 ml teplé vody
17 g droždí
1 lžička cukru
170 g celozrnné hladké žitné moky
130 g celozrnné hladké špaldové mouky
40 g hladké špaldové mouky
1 plná lžička soli
½ lžičky drceného kmínu
1 hrst slunečnicových semínek
½ lžíce octa
1 lžíce oleje
Postup
- Ve vodě rozmíchejte droždí a cukr. Nechte 10 – 15 minut pracovat.
- V míse smíchejte mouky se solí, kmínem a slunečnicovými semínky.
- K rozkvašené vodě přilijte ocet, olej a osolte. Směs přilijte do mísy k mouce a promíchejte. Přikryjte utěrkou a nechte 45 minut kynout.
- Chlebíčkovou formu vyložte pečicím papírem.
- Po 45 minutách těsto promíchejte a přendejte do formy. Povrch můžete posypat ještě slunečnicí. Nechte dalších 20-30 minut pod utěrkou.
- Poté opatrně vložte formu do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte hodinu. Po hodině opatrně vyndejte a nechte ještě 10 minut péct na kůrku.
Ingredience
2-3 červené řepy – celkem asi 250 g
balzamikový ocet
olivový olej
sůl
100 g čerstvého smetanového sýra
100 g zakysané smetany
pár snítek tymiánu
¼ lžičky mletého římského kmínu
čerstvě mletý pepř
Postup
- Červenou řepu nakrájejte na cca 2 mm silné plátky. V míse promíchejte s ½ lžíce bazlamikového octa, 1 lžící olivového oleje a špetkou soli.
- Rozprostřete řepu na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 200 °C 20 minut. Nechte zchladnout.
- Řepu nakonec rozmixujte se smetanovým sýrem, zakysanou smetanou, tymiánem, římským kmínem. Pokud by byla pomazánka ještě dost hustá, přidejte zakysku.
- Podle chuti dosolte a opepřete a ochuťte případně ještě trochou balzamikového octa. Já jsem přidala ještě asi ½ lžíce.
Ředkvičková pomazánka s parmezánem
Detaily receptu
1 forma na chlebíček o délce 25 cm
15 minut+ kynutí
70 minut
Ingredience
400 ml teplé vody
17 g droždí
1 lžička cukru
170 g celozrnné hladké žitné moky
130 g celozrnné hladké špaldové mouky
40 g hladké špaldové mouky
1 plná lžička soli
½ lžičky drceného kmínu
1 hrst slunečnicových semínek
½ lžíce octa
1 lžíce oleje
Postup
- Ve vodě rozmíchejte droždí a cukr. Nechte 10 – 15 minut pracovat.
- V míse smíchejte mouky se solí, kmínem a slunečnicovými semínky.
- K rozkvašené vodě přilijte ocet, olej a osolte. Směs přilijte do mísy k mouce a promíchejte. Přikryjte utěrkou a nechte 45 minut kynout.
- Chlebíčkovou formu vyložte pečicím papírem.
- Po 45 minutách těsto promíchejte a přendejte do formy. Povrch můžete posypat ještě slunečnicí. Nechte dalších 20-30 minut pod utěrkou.
- Poté opatrně vložte formu do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte hodinu. Po hodině opatrně vyndejte a nechte ještě 10 minut péct na kůrku.
Cuketová pomazánka s brynzou
Detaily receptu
1 forma na chlebíček o délce 25 cm
15 minut+ kynutí
70 minut
Ingredience
400 ml teplé vody
17 g droždí
1 lžička cukru
170 g celozrnné hladké žitné moky
130 g celozrnné hladké špaldové mouky
40 g hladké špaldové mouky
1 plná lžička soli
½ lžičky drceného kmínu
1 hrst slunečnicových semínek
½ lžíce octa
1 lžíce oleje
Postup
- Ve vodě rozmíchejte droždí a cukr. Nechte 10 – 15 minut pracovat.
- V míse smíchejte mouky se solí, kmínem a slunečnicovými semínky.
- K rozkvašené vodě přilijte ocet, olej a osolte. Směs přilijte do mísy k mouce a promíchejte. Přikryjte utěrkou a nechte 45 minut kynout.
- Chlebíčkovou formu vyložte pečicím papírem.
- Po 45 minutách těsto promíchejte a přendejte do formy. Povrch můžete posypat ještě slunečnicí. Nechte dalších 20-30 minut pod utěrkou.
- Poté opatrně vložte formu do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte hodinu. Po hodině opatrně vyndejte a nechte ještě 10 minut péct na kůrku.
Žitno-špaldový celozrnný chléb bez hnětení
Detaily receptu
1 forma na chlebíček o délce 25 cm
15 minut+ kynutí
70 minut
Ingredience
400 ml teplé vody
17 g droždí
1 lžička cukru
170 g celozrnné hladké žitné moky
130 g celozrnné hladké špaldové mouky
40 g hladké špaldové mouky
1 plná lžička soli
½ lžičky drceného kmínu
1 hrst slunečnicových semínek
½ lžíce octa
1 lžíce oleje
Postup
- Ve vodě rozmíchejte droždí a cukr. Nechte 10 – 15 minut pracovat.
- V míse smíchejte mouky se solí, kmínem a slunečnicovými semínky.
- K rozkvašené vodě přilijte ocet, olej a osolte. Směs přilijte do mísy k mouce a promíchejte. Přikryjte utěrkou a nechte 45 minut kynout.
- Chlebíčkovou formu vyložte pečicím papírem.
- Po 45 minutách těsto promíchejte a přendejte do formy. Povrch můžete posypat ještě slunečnicí. Nechte dalších 20-30 minut pod utěrkou.
- Poté opatrně vložte formu do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte hodinu. Po hodině opatrně vyndejte a nechte ještě 10 minut péct na kůrku.