Domů » Rajčata zapečená s masem
plněná rajčata

Rajčata zapečená s masem

Rajčata si neodpustím nikdy během roku, ale právě teď, kdy přišla jejich sezóna a červená rajčata se opalují na opravdovém sluníčku, si je užívám úplně nejvíc. Ta vůně a ta chuť..! Jasně, nejlepší jsou čerstvá – v salátu, nebo prostě jentak. Ale co zkusit třeba i nějaký recept, kde vynikne jejich chuť, ale nebudou to prostě „jen“ rajčata?

Toto je starší recept převzatý z mého blogu Vařeniště.cz
Publikován:
25. 7. 2019

Jelikož poslední dobou je můj jídelníček tak nějak low carb, je tenhle recept ideální hlavně pro přiznivce nízkosacharidové stravy. Ti, co by měli pocit, že bez sacharidů budou ochuzení, je možnost doplnit si plněná rajčata i sacharidovou přílohou. Myslím, že skvěle by pasoval cous cous spolu se zakysanou smetanou, polentová kaše s bylinkovým pestem, bulgur se zeleninou nebo tak něco. Za mě je skvělý doplněk třeba salátek z pečených cuket a dip ze zakysané smetany – skvělá osvěžující kombinace na léto. A to jak k variantě za tepla anebo už k vystydlému jídlu. Protože když je venku takové vedro jako dneska, nemám na jídlo z trouby nebo hrnce vůbec chuť.

Když vymýšlím a píšu do článku různé kombinace, které by rajčatům slušely, napadá mě, že by byla rajčata skvělá i jako předkrm – a to i v jejich zmenšené podobě jako plněná cherry rajčátka. Bylo by s tím jen o trochu více práce, ale představte si pak letní grilovačku nebo zkrátka garden party, kde by na jedné míse byla tahle dobrota. Vedle by byl naservírovaný salátek z cukety, pesto, bylinkový dip, bulgurový salát s fetou, sýrová mísa, kanapky, olivy, a další dobroty, které by zpříjemnili letní posezení.

Co ještě je na tomhle receptu super? Je hrozně jednoduchý a rychle hotový. Jen se mrkněte – postup o 3 jednoduchých bodech. Další důvod proč ho vyzkoušet 🙂

Detaily receptu

Množství

2 porce

Doba přípravy

20 minut

Doba pečení

20 – 30 minut

Bez

LEPKU

Ingredience

  • 6 rajčat

  • 200 g mletého hovězího masa

  • 1 lžíce najemno pokrájeného oregana

  • 1 lžíce najemno pokrájeného tymiánu

  • 150 g cukety

  • 2 stroužky česneku

  • sůl

  • čerstvě mletý pepř

Postup

  • Rajčata nahoře seřízněte a lžičkou vydlabejte. Vysušte papírovou utěrkou.
  • Do mísy dejte mleté maso, bylinky, prolisovaný česnek a osolte. Cuketu nakrájejte na drobné kostičky nebo nastrouhejte nahrubo. Přidejte k masu a vše důkladně promíchejte.
  • Rajčata naplňte, rozložte na plech nebo pekáček. Přidejte tam i vršky rajčat. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi půl hodiny.