Domů » Rajčatové rizoto s červeným vínem

Rajčatové rizoto s červeným vínem

U nás doma je milovníkem rizotta moje mamka. Nejčastěji jí připravuji houbové anebo kávové. Kávové zní možná trochu hrozně, nicméně to zkuste sami a uvidíte. V základu místo vína použijte 60 ml silného espressa. Je to vážně super!

Toto je starší recept převzatý z mého blogu Vařeniště.cz
Publikován:
1. 2. 2017

V tomto receptu jsem bílé víno vyměnila za červené a zbytek jsem doladila tak, aby působilo uhlazeným, ale ne nudným dojmem. Když zbylé víno začnete koštovat ještě během vaření jídla, nudit se určitě nebudete. Ale o to přeci jde, ne? U jídla bychom se měli bavit. A to jak při jeho přípravě, tak při konzumaci.

Doba přípravy: 25 minut

Možství: 1 porce

Suroviny:

  • 1 malá cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 150 g rýže arborio
  • 1 lžička rajského protlaku
  • 100 ml červeného suchého vína
  • ½ stroužku česneku
  • 200 g loupaných, drcených rajčat (v konzervě)
  • Provensálské bylinky (použila jsem sušené)
  • Sůl
  • Čerstvě mletý pepř
  • 250 – 300 ml zeleninového vývaru
  • 30 g parmezánu
  • 30 g sušených rajčat naložených v oleji
  • ½ lžíce najemno nasekané petrželky

Postup:

  1. Cibuli nakrájejte najemno. V hrnci (já používám rendlík) rozpalte olej a cibuli restujte asi 1-2 minuty. Přidejte rýží. Za občasného míchání opékejte opět 1-2 minuty. Přidejte protlak a minutu míchejte. Zalijte vínem a za stálého míchání nechte vypařit. Osolte, přidejte najemno nadrcený česnek, pepř, špetku provensálských bylinek a drcená rajčata.
  2. Stále míchejte a pomalu podlévejte vývarem. Když je rýže na skus, odstavte z plotny. Přisypte nastrouhaný parmezán (nechte si kousek na hoblinky), nadrobno pokrájená rajčata a petrželku. Dochuťte případně solí a pepřem a podávejte.