Zelená barva je synonymem jara, a proto prvním jarním receptem na blogu pro tento rok je raw pistáciový pudink. Zelený, plný živin i originální chuti. Tak s chutí do něj!
(Ne)splněný Honzův sen
Často odpovídám na otázky “jak zvládám tolik práce při mateřské”. No… Je to někdy dřina, ale však to znáte – když vás něco baví a naplňuje, pak to jde tak nějak “samo”. Krom toho Honzík je moc hodný dítě a jeho denní režim je (aspoň prozatím) nastavený úplně skvěle, což mi vytváří prostor pro práci nebo cvičení.
A když by náhodou bylo potřeba, mám po ruce nadšenou hlídačku babičku 😀 A v neposlední řadě mám podporu Honzy. Podporu i pochopení. Málo kdo by asi chápal všude tolik nádobí, ze kterého nesmíme jíst anebo desky, které slouží pro focení. Anebo taky spoustu kuchařek, ze kterých nevařím – i přesto, že jimi ráda listuju (když mám čas). A Honza je taky ten, kdo mi aktuálně pomáhá řešit problém s nedostatkem inspirace.
Honza miluje pistáciové dobroty – dortíky, zmrzliny, čokolády apod. Proto, když narazil na pistáciový raw pudink, přišlo mu to jako dobrý námět pro mojí další tvorbu – a mě to navíc přišlo jako super návrhy pro Etu, se kterou aktuálně spolupracuji. Návrh se líbil, a proto je tenhle recept na světě! Totiž na blogu – tady i na Eta blogu.
Reakce Honzy byly ale rozpačité 🙂 Já byla z originální chuti nadšená, Honza…překvapený. Jak je zvyklý na “umělé” pistáciové chutě ze sušenek a tak, tahle přirozená chuť ho prostě překvapila 😀 Kdybych mu do pudinku přidala pistáciové aroma, byl by určitě spokojenější. Já ale spokojená víc být nemohla. Přišel fakt se super nápadem – raw pistáciový pudink do konceptu mého zdravého blogu skvěle zapadá a nestyděla bych se ho podávat návštěvě ani rodině. Což jsem taky udělala a pudink se shledal s úspěchem i tam.
Raw pistáciový pudink
Detaily receptu
2 – 4 porce
10 minut
VEGANY
LEPKU
Ingredience
2 velká zralá avokáda – celkem asi 300 g
100 g pistácií – oloupaných, nesolených + na ozdobení
Hrst baby špenátu – 20 g
2 – 3 lžíce javorového sirupu (případně více – podle chuti)
2 lžíce dobrého kokosového mléka – 50 g
Šťáva ze 2 limetek
2 – 3 lžíce vody
Pár zrníček soli
Postup
- Do mixéru vložte dužinu avokáda, pistácie, špenát, javorový sirup, kokosové mléko, limetovou šťávu, vodu a malou špetku soli. Javorového sirupu, limetové šťávy a vody přidejte pro začátek méně, přidat se dá vždycky. Troška soli se přidává proto, že pomáhá zvýraznit sladkou chuť.
- Ingredience rozmixujte dohladka. Podle chuti můžete dosladit sirupem a okyselit limetkou. Ta dává pudinku příjemnou svěžest. Pro hladší konzistenci případně přidejte ještě trochu vody a promixujte. Konzistence by neměla být příliš řídká, ale ani hustá.
- Pudink přendejte do skleniček a posypejte podrcenými pistáciovými oříšky. Případně můžete přidat i drobné ovoce nebo další oříšky a semínka.
- Tip navíc: Pokud se chystáte servírovat pudink ihned, můžete místo vody přidat pár ledových kostek, které pomůžou pudink ochladit. Případně, pokud se chystáte servírovat pudink o něco později, si dávejte pozor, aby nečekal na svou chvíli moc dlouho. Na povrchu může lehce chytat šedavou barvu kvůli oxidaci avokáda.