Domů » Salát z pečených brambor a ředkviček
salát z pečených brambor a ředkviček

Salát z pečených brambor a ředkviček

Čím si oživit letní grilovačku? Vyměňte jednou šopák za salát z pečených brambor a ředkviček. Jeho chuť vás posadí na zadek. Pečením vytáhnete přirozeně nasládlou chuť zeleniny a svěžest sýra ve spojení s pažitkovým pestem tuto kombinaci perfektně vyváží.

Pečené brambory nejsou možná ta nejzdravější příloha z důvodu vysokého glykemického indexu. Nicméně by byla škoda nechat si na tuhle vynikající přílohu zajít chuť. Však z pečených brambor můžeme připravit zdravý, vyvážený salát. A garantuju, že si pochutnáte nejen vy, co se snažíte žít a jíst zdravě.

Salát z pečených brambor a ředkviček jako salát nebo jako samostatné jídlo

Pečené brambory nám mamka doma dělávala k nějakému dobrému masíčku. A proto si salát z pečených brambor a ředkviček spojuji tak nějak s grilováním, které bývá hodně o mase. tedy alespoň u nás. Řekla bych, že o vegetariána tady nezavadíte, i když moje ségra o maso moc nestojí. Tím spíš není na škodu připravit ke grilování anebo k jiné sešlosti tenhle vynikající salát, který poslouží nejen jako příloha, ale právě i jako samostatné jídlo.

Pažitkové pesto nejen na salát

Pravidelní čtenáři mého blogu už se s receptem na jednoduché pažitkové pesto setkat u receptu na restované ředkvičky. Ano, zase s ředkvičkami… Tak nějak se mi k nim hodí, ale využijete ho samozřejmě i jinde – k vajíčkům na různé způsoby úpravy, k rybě, na těstoviny a noky, ke kuřecímu a krůtímu masu… A našlo by se i další dobré spojení v mnoha typech jídel.

Detaily receptu

Množství

2 porce

Doba přípravy

20 minut

Doba pečení

30 minut

Bez

LEPKU

Ingredience

  • Pažitkové pesto:
  • 20 g parmezánu

  • 20 g slunečnicových semínek

  • 40 g pažitky

  • asi 5 lžic olivového oleje

  • sůl

  • Salát:
  • 400 g brambor (droběnějších)

  • 200 g ředkviček

  • 1 – 2 lžíce olivového oleje

  • okurka

  • hrst vyloupaného hrášku

  • čerstvý sýr

  • hrst klíčků

  • sůl

Postup

  • Pažitkové pesto:
  • Parmezán i slunečnicová semínka rozsekejte najemno. Ne na prach, ale na velice miniaturní kousky.
  • Zvlášť rozsekejte pažitku. K ní přilijte olej a jen krátce, pár pulsy, spusťte mixér.
  • Smíchejte parmezán a semínka s pažitkovým olejem a lehce dosolte.
  • Ve skleničce v lednici vydrží pár týdnů.
  • Salát:
  • Brambory operte a nakrájejte na centimetrové plátky. Zalijte vodou, sceďte a dobře vysušte.
  • Dejte si stranou asi 4 ředkvičky. Zbytek překrojte napůl a přidejte k bramborám. Promíchejte s cca 1 – 2 lžícemi oleje. Rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 180°C dozlatova. Bude to trvat asi půl hodiny.
  • Okurku i ředkvičky, které jste odložili stranou, nakrájejte na slabé plátky. Na talíře rozdělte pečenou i čerstvou zeleninu – lehce promíchejte. Posypejte hráškem a pokapejte pestem. Nakonec posypejte sýrem, klíčky a zlehka dosolte.

Pochutnejte si i na dalších sezónních salátech:

salát

Salát s cizrnou, mozzarelou a koprovým dresinkem

okurkový salát s masem

Okurkový salát s krůtím masem

cuketový salát

Cuketový salát s ředkvičkami