Už jednou jsem slané kynuté buchty připravovala, ale nebyly tak dobré, jako tyto s brokolicí a sýrem. Super jako samostatné jídlo i jako doprovod polévky.
Je to poněkud zvláštní věc – slané kynuté buchty. Když se řekne “kynuté buchty”, snad každému se ihned vybaví pekáček dozlatova pečených buchet s tvarohovou, povidlovou nebo makovou náplní. Tyhle slané buchty nejsou sice plněné tvarohem a podobnými dalšími oblíbenými náplněmi nasladko, jsou ale stejně krásně nadýchané a vláčné, jak jsme zvyklí.
Privátní značky
Buchty naslano jsem připravovala na přání svého klienta Billa. V zadání bylo zakomponovat Clever produkty, a proto jsem Clever smetanový přírodní sýr použila do náplně, která je tak příjemně krémová, a taky jsem sáhla po hladké pšeničné mouce Clever. Někdo je možná vůči produktům privátní značky trochu skeptický… Zbytečně 🙂 Často je vyrábějí producenti potravin, které si normálně kupujete. Chci tím říct, že jsou kvalitativně na stejné úrovni. A například zmiňovaná mouka je tak krásně hladká a moc dobře se s ní peče. A přitom je levnější, než konkurenční výrobky, se kterými uděláte stejnou parádu. Kdo chce, cestu, jak ušetřit během aktuální vysoké inflace, si najde 🙂
Slané kynuté buchty plněné brokolicí a sýrem
Detaily receptu
12 buchet
45 minut
50 minut
Ingredience
- Těsto:
15 g droždí
½ lžičky cukru
160 ml mléka
300 g hladké mouky Clever
50 g másla
1 žloutek
Velká špetka soli
- Náplň:
150 g brokolice
150 g čerstvého termizovaného smetanového sýru Clever
1,5 lžičky provensálských bylinek
1 rovná lžička sušeného česneku
Sůl
- Navíc:
Máslo na potření buchet (můžete nahradit rostlinným olejem)
Postup
- Droždí rozdrobte do mističky a promíchejte s cukrem. Mléko ohřejte, aby bylo vlažné a asi 1/3 přilijte k droždí. Přisypejte ještě lžičku mouky a vidličkou promíchejte. Nechte stát při pokojové teplotě 15 – 20 minut, než pěkně vzejde kvásek.
- Do zbytku mléka vložte na kostičky pokrájené máslo, ještě trochu zahřejte a pak nechte pozvolna máslo rozplynout.
- Brokolici nakrájejte na menší růžičky. Vložte do vroucí osolené vody a nechte 3 – 4 minuty vařit doměkka. Poté sceďte, propláchněte studenou vodou a nechte dobře okapat. Pokud by zůstalo v brokolici příliš vody, byla by náplň tekutá, což by komplikovalo plnění buchet a po upečení by mohly být příliš vlhké.
- Brokolici v mixéru rozsekejte najemno. Poté vidličkou dobře promíchejte se sýrem, bylinkami, česnekem a špetkou soli.
- Vykynuté těsto rozdělte na 12 stejně velkých kousků. Z každého mezi dlaněmi vytvarujte větší placičku. Naplňte lžičkou brokolicové náplně a zabalte. Buchty skládejte na pomoučenou pracovní plochu, dokud nedokončíte i poslední buchtu.
- Rozehřejte máslo anebo si připravte olej na promazávání. Každou buchtu dobře omastěte a vedle sebe je vyskládejte do pekáčku.
- Pečte při 180 °C 45 – 50 minut.