Domů » Slané scones se špenátem
slané scones se špenátem

Slané scones se špenátem

Nejen, že skvěle vypadají, slané scones výborně chutnají. Obzvlášť, když je obložíte například ředkvičkami, uzeným lososem nebo vejci. Poslouží jako originální pohoštění, ale i jako příloha k salátům, polévkám nebo s různými pomazánkami.

Scones ve sladké podobě se tradičně podávají ve Spojeném království při odpoledním čaji. Jsou poměrně hutné, máslové a servírují se často s džemem a hustou smetanou. Tato varianta nejen, že je naslano, ale je i lehčí.

Špenát jsem do receptu přidala jak ve formě kousků, tak rozmixovaný, aby mělo pečivo pěkně zelenkavou barvu. K dochucení můžete použít oblíbené bylinky – například medvědí česnek, bazalku, tymián nebo kopřivy. Podávat je můžete s různými pomazánkami, vejci, sýrem, ředkvičkami či jinou zeleninou, uzeným lososem či šunkou atd.

Špenátové scones

Ingredience na 6 kousků:

  • 50 + 30 g baby špenátu

  • 50 ml mléka

  • 160  g hladké mouky (1:1 špaldová celozrnná a špaldová nebo pšeničná světlá)

  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva

  • Větší špetka soli

  • Malá špetka třtinového cukru

  • Bylinky (1 lžička nakrájeného tymiánu/ 1 rovná lžíce nakrájeného medvědího česneku nebo bazalky či kopřivy)

  • 40 g másla

Postup

  • 50 g špenátu zalijte horkou vodou, rychle slijte do cedníku a přendejte do ledové vody. Promíchejte, aby se špenát zchladil a poté opět sceďte. Špenát vyždímejte a nakrájejte najemno.
  • Zbylý špenát rozmixujte s mlékem.
  • V míse smíchejte 160 g mouky s kypřicím práškem, solí a cukrem. Přidejte najemno nakrájený špenát a bylinky. Také přidejte na kostičky nakrájené máslo a prsty zapracujte do mouky.
  • Do moučné směsi vlijte špenátové mléko a vařečkou promíchejte. Poté těsto překlopte na pracovní plochu a začněte zpracovávat rukama, dokud nebude kompaktní a pružné. Pokud je to třeba, přisypte malinko mouky. Utvořte z těsta bochánek.
  • Plech vyložte pečicím papírem a lehce pomoučněte. Na plech přendejte bochánek těsta a vytvarujte z něj plochý, rovnoměrně silný kruh o průměru 15 cm. Čistým nožem rozkrojte na šestiny. Opatrně od sebe kousky oddělte, aby měly kolem sebe dost prostoru při pečení.
  • Pečte při 180 °C 20 – 25 minut.
  • Po upečení nechte vychladnout. Podávejte s různými pomazánkami, tvarohem, bylinkami, uzeným lososem, zeleninou, prosciuttem, vejci atd.