Domů » Špenátové noky s parmezánem
špenátové noky s parmazánem

Špenátové noky s parmezánem

Krásně zelenkavé špenátové noky jsou jako dělané do jarního jídelníčku. Všude se všechno zelená a já osobně tuto barvu na talíři úplně miluji.

Když začíná jaro, úplně tu atmosféru hltám. Miluji tu rozrůstající se a rozpínající se zeleň do prostoru všude kolem nás. Příroda ožívá! Cítíte to, slyšíte to, vidíte to. A můžete to i ochutnat. Jde o moje nejvíc nejoblíbenější roční období. Zeleň miluju nejen v obklopení sebe sama, ale i na talíři – takže i uvnitř sebe 🙂 Špenátové noky jsou tak krásným zpestřením jarního jídelníčku, ale rozhodně si na nich pochutnáte i kdykoliv jindy během roku. Chutnají skvěle jak takto jednoduše s rajčátky, parmezánem a mandlemi, tak třeba s filátkem ryby nebo s uzeným lososem a citronovou omáčkou, nebo s restovanou zeleninou, kouskem čerstvého sýra, halloumi, tofu atp.

Recept vznikl ve spolupráci s Billa.

Špenátové noky s parmezánem

špenátové noky s parmazánem

Ingredience na 3 porce

  • 250 g ricotty

  • 70 g baby špenátu

  • 1 vejce

  • 150 g hladké pšeničné mouky + na podsypání

  • 30 g najemno nastrouhaného parmezánu

  • 1 lžička najemno nakrájeného tymiánu nebo sušeného

  • Sůl

  • Olivový olej na pokapání

  • K dohotovení:
  • 1 lžíce másla

  • 3 stroužky česneku

  • Několik snítek tymiánu

  • Velká hrst cherry rajčat

  • Plátky mandlí, nasucho opečených

  • Hoblinky parmezánu

Postup

  • Ricottu vyklopte do mixéru. Přidejte baby špenát, vejce a rozmixujte dohladka.
  • Do mísy nasypte mouku, parmezán, tymián a špetku soli a promíchejte. Přilijte špenátovou směs a dobře promíchejte. Mísu s těstem zakryjte fólií a uložte do lednice ideálně na hodinu, popř. alespoň na půl hodiny.
  • Pracovní plochu pomoučněte. Z těsta odebírejte kusy těsta a ty rozvalujte do dlouhých válečků o průměru asi 2 cm. Rovnejte válečky vedle sebe, přičemž je mějte stále dobře podsypané. Nožem odkrajujte z válečků dílky dlouhé 3 – 4 cm.
  • Noky opatrně podebírejte kartou a vkládejte je do vroucí osolené vody. Vařte 3 – 4 minuty. Sceďte a nechte okapat. Poté rozprostřete na velký talíř. Lehce zakápněte trochou oleje a opatrně promíchejte, aby se neponičily.
  • V pánvi rozehřejte lžíci másla. Do pánve vložte oloupané, ale celé stroužky česneku, pár snítek tymiánu a cherry rajčata. Chvíli opékejte.
  • Do pánve vsypte noky a opatrně míchejte nebo prohazujte asi minutu až dvě.
  • Noky naservírujte na talíře. Posypejte plátky mandlí a hoblinkami parmezánu.