Tenhle koláč je prostě láska. Sypaný koláč s tvarohem nezklame nikdy. Ať už si ho upečete v létě nebo v zimě, vždycky se po něm zapráší.
Tato dark verze vznikla díky úrodě ostružin, které nám dozrávají na zahradě. Přišlo mi, že bych určitě mohla opět tento náš oblíbený koláč upéct a ostružiny do něj přidat, ale že by se ostružiny spíš hodily k čokoládě anebo kakau. A proto jsem kakao do koláče přidala a dobře, že tak. Tmavá verze je báječná a je stejně tak jednoduchá, jako ta světlá, kterou jsem zde sdílela nedávno.
Pozitivní ohlasy na koláč – světlý i tento tmavý – mám nejen z domova, ale i na Instagramu. Protože trochu nestíhám přidávat recepty na blog, pustila jsem do světa recept prvně na Instagramu. Moc mě potěšila ta spousta pozitivních ohlasů. Věřím, že plni dojmů budete obzvlášť ve chvíli, až se do něj pustíte na vlastní kůži.
Světlá vs. tmavá verze
Než jsem se pustila do zdravější alternativy koláčů, pekla jsem doma mnohokrát koláč podle receptu z blogu – zde. Úvodní fotku receptu jsem po čase vyměnila za novou, kterou jsem pořizovala pro forbes. Pro forbes jsem recept trochu remodelovala a je ještě tvarohovější a lahodnější, než ten na blogu.
Úplně nejbombastičtější je tento světlý koláč – v klasické i zdravější verzi – s rybízem. Štavnatost! To je slovo, které koláč vystihuje. Je to doslova nebe v puse. Každý ten koláč miluje po prvním soustu a je obecně asi nejoblíbenější u nás doma.
Světlému koláči krom rybízu sluší také jahody, maliny, klidně i hrušky v podzimní verzi… Napadá mě, že asi každé ovoce. Do tmavé verze můžete krom ostružin přidat také již zmiňované jahody a maliny. Bude také skvěle chutnat s černým rybízem, broskvemi, morušemi…
Sypaný koláč s tvarohem a kakaem
Detaily receptu
forma 25×25 cm
20 minut
50 minut
Ingredience
- Těsto:
370 g celozrnné špaldové mouky hladké
40 g kakaa
120 g xylitolu
2 lžičky kypřicího prášku
150 g másla
- Náplň:
750 g měkkého tvarohu z vaničky
100 ml mléka
3 vejce
120 g xylitolu
2 lžičky vanilkového extraktu (nemusí být)
cca 200 g ostružin nebo jiného drobného ovoce
Postup
- Mouku, kakao, xylitol, a kypřicí prášek smíchejte ve větší míse. Přidejte máslo a rukama nebo robotem zapracujte tak, aby vznikla směs připomínající suchou drobenku.
- Pečicí formu vyložte pečicím papírem, případně vymažte tukem a vysypejte hrubou moukou. 2/3 drobenky rovnoměrně rozsypejte na dno formy a prsty lehce umačkejte – není potřeba moc.
- Tvaroh, mléko, vejce, xylitol a vanilkový extrakt vymíchejte metlou dohladka. Náplň rovnoměrně rozetřete na drobenku. Rovnoměrně posypejte ovocem a zasypejte zbytkem drobenky.
- Vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte 50 minut. Krájejte až po úplném vychladnutí. Nejlépe chutná koláč vychlazený z lednice.