Domů » Fíkový koláč se sýrem

Fíkový koláč se sýrem

Jakožto velká milovnice fíků se nemůžu každý rok dočkat, až vypukne fíková sezóna. Miluji je jak naslano, tak nasladko. Fíkový koláč se sýrem je spíše do slana, ale chutě se v něm krásně vyvažují a například k vínu je to úžasná delikatesa. A nejen k vínu, chutnat vám bude rozhodně i samotný.

Letos mi mamka z Chorvatska dovezla i tamější, čerstvé fíky. Namísto těch fialových, které vídáme v obchodech, měly zelenou slupku. Krásně voněly i chutnaly. Snědla jsem je ale samotné a moc jsem si to užila. A toužila jsem po tom užít si to znovu, když jsme do Chorvatska chvíli poté vyrazili my. Bez úspěchu.

Usadili jsme se v Tučepi, kde každý fíkový keř “někdo vlastnil”. Byly v zahradách, ale nebyly volně v přírodě. A pokud náhodou takový někde byl, fík už na něm žádný nezbyl. Takže jsem byla trochu zklamaná. A tím spíš jsem se těšila, až třeba zase v Lidlu objevím fíky za super cenu.

Mé nejoblíbenější kombinace

A taky že jo! Fíky krásně barevné, chutné… Nabrala jsem si jich domů slušnou porci, takže jsem se pustila do přípravy tohoto koláče. Všeho všudy na něj potřebujete asi jen 4 fíky, přesto v chuti dominují. Zbytek fíků jsem pojídala ke snídani na kaši nebo ke svačině na chlebu s kozím sýrem a dukkahem.

Dukkah skvěle doplní každé jídlo. Výborně chutná na chlebu, v salátech, s vejci, rybami i v dalších kombinacích
Na kaši i na chlebu – fíky takhle miluju nejvíc

Mouky

Fíky a sýr jsou vynikající záležitost. Fíky a ořechy taktéž. Spojila jsem to proto dohromady a připravila tento skvělý koláč, jehož základem je korpus s oříšky. Nakombinovala jsem celozrnnou mouku se světlou, protože ta těsto drží pohromadě. Celozrnná mouka hůř těsto pojí a je tak méně homogenní. Proto bych tam raději méně světlé mouky nedávala.

Dochucení

K dochucení jsem použila tymián, který sluší jak sladkým fíkům, tak delikátní ricottě. Trochu pikantní chuti jsem do koláče vnesla pomocí nivy. Můžete ale použít i jiný sýr s modrou plísní. Fíkový koláč se sýrem můžete posypat před pečením (i po upečení) oříšky – ideálně těmi, které dáváte do těsta. Skvělé jsou nejen vlašské ořechy, ale třeba i pistácie nebo pekanové ořechy.

Fíkový koláč se sýrem

Detaily receptu

Ingredience na formy

33×13 cm nebo kulatou o průměru 23 cm

Doba přípravy

30 minut

Doba pečení

50 minut

Ingredience

  • Těsto:
  • 120 g celozrnné špaldové mouky hladké

  • 80 g bílé mouky hladké (viz. článek)

  • 30 g najemno rozmixovaných vlašských nebo pekanových ořechů

  • Špetka soli

  • 100 – 110 g másla (do světlé mouky stačí méně, celozrnná mouka více másla)*viz poznámka

  • 1 žloutek

  • 2 – 3 lžíce studené vody

  • Náplň:
  • 250 g ricotty

  • 1 vejce

  • 50 g sýru s modrou plísní

  • 1 lžička najemno pokrájeného tymiánu

  • Špetka soli

  • Navrch:
  • Cca 4 čerstvé fíky

  • Můžete posypat ořechy

Poznámka: Světlá mouka je pro přípravu křehkého těsta lepší – těsto je díky ní kompaktnější, pružnější. Proto ji přidávám do těsta alespoň v menšinovém množství. Poměr můžete upravit, ale méně než 80 g světlé už moc nedoporučuji už proto, že v těstě jsou ořechy, které strukturu taky trochu „narušují“. Těsto ze světlé mouky potřebuje méně másla, než celozrnná mouka, která ho víc absorbuje.

Postup

  • Mouky smíchejte s ořechy a solí. Rychle zapracujte na kostičky nakrájené máslo a žloutek. Nakonec pokropte trochou studené vody, rychle rukama propracujte. Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte v lednici asi 2 hodiny odpočívat.
  • Ricottu smíchejte s prošlehaným vejcem, sýrem, tymiánem a špetkou soli. Fíky nakrájejte na plátky.
  • Těsto vyválejte na pomoučeném vále na plát silný asi 2 mm. Vyložte těstem pečicí formu a začistěte okraje. Dno několikrát propíchněte vidličkou. Překryjte korpus alobalem a důkladně urovnejte tak, abyste kopírovaly všechny hrany a okraje. Vysypejte luštěninami až po okraj. Přendejte na pečicí plech, půjde vám s koláčem lépe manipulovat v následujících krocích.
  • Pečte na 220 °C 20 minut. Poté sejměte opatrně alobal s luštěninami a pečte dalších 5 minut.
  • Do předpečeného korpusu rozetřete ricottovou náplň a na povrch vyskládejte plátky fíků. Případně posypejte ořechy. Troubu ztlumte na 170 °C a pečte 25 – 30 minut.
  • Krájejte až po zchladnutí.