Domů » Jahodová celozrnná bublanina
celozrnná bublanina s jahodami

Jahodová celozrnná bublanina

Oprášila jsem starý dobrý hrnkový recept na bublaninu a připravila ji namísto z třešní (jako v tomto příspěvku), z jahod. Pro Probio jsem navíc udělala takovou menší obměnu, kterou si můžete také vyzkoušet. Celozrnná bublanina s jahodami má však více vlákniny, protože do ní používám 100% celozrnnou mouku.

Směs polohrubé a špaldové celozrnné mouky

Kombinace polohrubé světlé mouky se špaldovou celozrnnou moukou má skvělé vlastnosti – těsto je hezky kypré a nadýchané. Uplatníte ji i v přípravě dalších buchet a piškotů s ovocem. Můžete míchat například 2/3 polohrubé světlé s 1/3 špaldové hladké celozrnné mouky, jako to udělalo Probio. Nicméně tento recept, který přidávám, je 100% celozrnný a je stejně tak vynikající.

K pečení nepotřebujete váhu – což je velká výhoda obzvlášť v létě. Člověk rád tráví čas spoustou dalších aktivit a ne vždy se chce dlouho postávat v kuchyni. Přesto si rádi z čerstvé úrody ze zahrádky nějakou tu dobrotu upečeme. Pro to, jak snadný, ale výborný tento recept od mojí mamky je, ho mám neustále po ruce a jinou bublaninu prostě nepeču. Mamka tedy používá jen světlou polohrubou mouku, která je do litých buchet fajn, ale jak se ukázalo, celozrnná hladkéá mouka funguje stejně tak dobře.

A funguje skvěle i xylitol. Používám ho do pečení namísto cukru – i toho třtinového. Má o 40 % menší kalorickou hodnotu oproti cukru, navíc má skvělou chuť a pomáhá chránit zuby.

Tak s chutí do toho – zakousněte se do vláčné, nadýchané a voňavé bublaniny, která je navíc ještě zdravá 🙂

Jahodová celozrnná bublanina

Detaily receptu

Množství

pekáček cca 30×35 cm

Doba přípravy

15 minut

Doba pečení

25 – 30 min.

Ingredience

  • 2 vejce

  • 3/4 -1 hrnek xylitolu (nebo jiného sladidla)

  • 1,5 hrnku celozrnné hladké špaldové mouky (nebo mix s polohrubou pšeničnou)

  • 1 kypřicí prášek do pečiva

  • 1 hnek mléka

  • 1/3 hrnku oleje

  • 350 g jahod

Postup

  • Vejce šlehejte asi 3 minuty s xylitolem do pěny. Do mísy nasypejte mouku s kypřicím práškem. Zalijte mlékem a olejem a ještě chvíli šlehejte.
  • Těsto nalijte do pekáčku vyloženého pečicím papírem nebo vymazaného máslem a vysypaného hrubou moukou. Posypejte ovocem (nakrájenými jahodami).
  • Pečte při 180 °C 25 – 30 minut.