Domů » Veganský portobello burger
vegan burger

Veganský portobello burger

Pro vegany i nevegany tu mám jednu drobnou specialitku, která oživí jídelníček všech milovníků dobrého a zdravého jídla.  Recept na tento burger mě napadl ve chvíli, kdy jsem v Lidlu objevila žampiony portobello. Venku bylo krásně a já měla chuť na lehké jídlo. Lehké jídlo = snadné jídlo. Doma jsem tedy nasypala čočku do hrnce, rozehřála troubu a za chvíli bylo hotovo.

Shodou okolností je recept bez lepku, navíc také vhodný pro vegany. I když nejste zrovna vagani a neodmítáte lepek, můžete si tento recept udělat a říct si, že jste udělali něco pro svoje zdraví a věřte mi, že tím největším bonusem na celém receptu bude jeho skvělá chuť.

Toto je starší recept převzatý z mého blogu Vařeniště.cz
Publikován:
1. 9. 2016

veganský burger

Doba přípravy: 40 minut

 Množství: 5 ks

Suroviny:

Čočkový karbanátek:

  • 100 g červené čočky
  • Sůl
  • ¼ lžičky uzené papriky
  • ¼ lžičky mletého koriandru
  • ½ lžičky drceného římského kmínu
  • 1 vrchovatá lžička tahini pasty

Dresink:

  • 1 lžíce celozrnné hořčice
  • 1 lžíce sojanézy (nebo zakysané smetany)

Navíc:

  • 10 portobello žampionů
  • Polníček
  • Rajčata
  • Olivový olej

Postup:

  1. Čočku uvařte se špetkou soli na hustou kaši. Přidejte koření, tahini, dosolte podle potřeby a za občasného míchání nechte vychladnout.
  2. Troubu předehřejte na 180 ⁰C. Plech vyložte pečícím papírem.
  3. Z čočkové kaše vytvarujte 5 plochých „karbanátků“, o průměru asi 7 cm. Položte na plech a pečte 30 minut.
  4. Žampionům odtrhněte nohu. Lehce potřete klobouky olivovým olejem, osolte a vložte do trouby vypouklou stranou dolů a pečte 10 minut. Po 10 minutách otočte a pečte dalších 10 minut. Pro lepší chuť ogrilujte.
  5. Smíchejte hořčici se sojanézou. Rajčata nakrájejte na plátky.
  6. Na žampion položte plátek rajčete, polníček, karbanátek, rajče, dresink a přiklopte.