Tradice je tradice. Kdo by prosím pěkně na Velikonoce vynechal tradiční nádivku s uzeným?! No já rozhodně ne. A to nejsem velký jedlík světlého pečiva, ani není uzené maso na našem talíři tak často, a možná právě proto je velikonoční nádivka taková výjimečná a slavnostní příležitost, kterou si jednou do roka chci vychutnat.
Tedy, abych to uvedla na pravou míru – uzené maso u nás oblíbené je. A je to opravdu jedna z mála podob, ve kterých si doma vychutnáme vepřové maso. Ani já ani Honza vepřové rádi nemáme – až na dobrou šunku, dobré uzené a příp. dobře udělanou panenku. Nevařím doma z uzeného zas tak často – v průměru jednou za měsíc nebo za dva. Nejraději ho máme jak jinak než s bramborovými knedlíčky 🙂
A pak je tu ona velikonoční nádivka! Ta se bez uzeného neobejde. A povím vám, nejlepší nádivku dělá moje mamka. Fakt! 🙂 A pravděpodobně to je tím, že s uzeným nešetří. A nechybí ani kopřivy. I když jsem se snažila její nádivku napodobit co možná nejvíce, mamčina nádivka je jen jedna. Co možná dělá její nádivku ještě tak speciální, je přidání vývaru z uzeného. Díky tomu má ještě lepší chuť, je taková “šťavnatá” – no prostě geniální.
Proto jsem do tohoto receptu, kterým se snažím hodně maminčině nádivce přiblížit, neopomenula vývar zařadit. A nezapomeňte na ty kopřivy! 🙂

Velikonoční nádivka
Ingredience na 4 – 6 porcí:
- 450 g uzeného masa (krkovice)
- 6 rohlíků nebo housek z předešlého dne
- 200 ml mléka
- 5 vajec – žloutky a bílky zvlášť
- Sůl
- Muškátový oříšek
- Pepř
- Velká hrst kopřiv
- Hrst petrželky
- Máslo a strouhanka na vymazání a vysypání pekáčku
Postup:
- Uzené maso vařte asi půl hodiny ponořené ve vodě.
- Rohlíky nebo housky nakrájejte na kostičky a vložte do mísy.
- Mléko prošlehejte se žloutky, špetkou soli, muškátového oříšku a pepře. Směsí zalijte nakrájené pečivo a promíchejte, aby se směs rovnoměrně dostala do pečiva.
- Uzené maso nakrájejte na drobné kostičky a přidejte do mísy. Kopřivy krátce spařte v horké vodě a poté najemno nasekejte spolu s petrželkou. přidejte do mísy a vše promíchejte..
- Z bílků a špetky soli vyšlehejte pevný sníh.
- Pečivo přelijte 1 – 2 naběračkami vlažného vývaru z masa a promíchejte. Díky tomu nebude nádivka vysušená a bude mít ještě lepší chuť. Po částech zlehka vmíchejte ušlehaný sníh.
- Směs přendejte do pekáčku vytřeného máslem a vysypaného strouhankou. Vařečkou urovnejte.
- Pečte při 180 45 minut.
Recept vznikl ve spolupráci s KOŠÍK.CZ