Velikonoční jidáše jsou sice moc fajn, ale co si to pletení a stáčení těsta udělat trochu hravější a veselejší. Zajíčci z kynutého těsta potěší hlavně děti, ale pochutná si na nich celá rodina.
Velikonoční kynutá zvířátka
Když prohledáte Pinterest anebo zagooglíte, najdete spoustu tvarů, resp. zvířátek, která se dají z kynutého vytvořit. A proto můžete místo zajíčků zkusit zhmotnit i jinou inspiraci. Já u zajíčků zůstanu, protože jsem si je zamilovala pro svou jednoduchost a přitom jasnou, konkrétní vizualizaci toho, co mají ztvárňovat. U kynutého těsta se totiž někdy může stát, že z holubičky se v troubě stane velryba a podobně.
U zajíčků se může maximálně stát to, že bude mít ouška trochu nakřivo, ale pořád bude vypadat jako zajíček. Než vychytáte délku a šířku pramenů, může se stát se vám někdy podaří atypy jako malý tlustý králíček anebo vytáhlý hubený králík. Ale v tom je ta krása domácího pečení – co kus, to originál.
Špaldová mouka
Když jsem pracovala ještě pro Probio, upozornila mě Iva na to, že špaldová mouka má “trochu jiný lepek”. Když jsem sháněla víc informací, dozvěděla jsem se, že špaldová má údajně méně lepku. “Vtipné” ale je, že od jistých výrobců může špaldová mouka víc vykynout, což, jak se ukázalo, je důvod minimálního obsahu špaldové mouky v balíčku, který si s označením špaldová koupíte. Sprosté… Myslela jsem si doteď, že špaldová je prostě jen a jen špaldová…
Takže, používám špaldovou mouku proto, že je zdravější. Jde o prapůvodní druh pšenice, která obsahuje více minerálů a vitaminů, je výživnější – pro tělo přínosnější. Celozrnná je o něco těžší, než světlá mouka. Obzvlášť ve srovnání s klasickou bílou špaldovou. Proto, pokud stojíte zejména o nadýchané pečivo, lehké jako obláček, použijte bílou mouku. Kdo upřednostňuje zdravotní benefity, volí celozrnnou. Já jsem nakombinovala světlou špaldovou a celozrnnou špaldovou, abych vyvážila oba benefity.
Recept vznikl ve spolupráci s ETA. K hnětení mi pomohl robot Eta Gratus. Je to velký pomocník obzvlášť u přípravy kynutých těst, protože jejich zadělávání mě fakt nebavilo 🙂 Teď hněte robot za mě a těsto je krásně propracované, kypré, nadýchané – prostě radost pohledět i s ním pracovat. Těsto je ideální zadělávat 10 minut.
Zajíčci z kynutého špaldového těsta
Detaily receptu
8 kousků
45 minut + kynutí
30 minut
Ingredience
30 g droždí
200 – 220 ml mléka
1 lžička třtinového cukru
80 g másla
250 g celozrnné špaldové mouky hladké (lze nahradit světlou moukou)
250 g světlé špaldové mouky hladké, příp. pšeničné
100 g xylitolu (nebo cukru)
Špetka soli
1 lžička vanilkové pasty nebo extraktu, příp. mletá vanilka (lze použít i vanilkový cukr)
Nastrouhaná kůra z ½ citronu
2 žloutky
Vejce na potření
Postup
- Mléko zahřejte, aby bylo vlažné.
- Do mističky rozdrobte droždí a promíchejte se lžičkou třtinového cukru. Přilijte asi ¼ mléka, lžičku mouky a promíchejte. Nechte na teplém místě vzejít kvásek. Bude to trvat asi 15 minut.
- Do zbylého mléka vložte na kousky nakrájené máslo. Ještě krátce zahřejte a nechte máslo v mléce pozvolna rozplynout. Nezahřívejte mléko moc, ať potom dlouho nečekáte, až zchladne a budete ho moct přilít do těsta.
- V zadělávací míse smíchejte obě mouky, xylitol nebo cukr, špetku soli, vanilkovou pastu a citronovou kůru. V máslovo-mléčné směsi rozmíchejte žloutky a přilijte do mísy. Přidejte vzešlý kvásek a 10 minut nechte robota zadělávat těsto (pomocí hnětacího háku). Těsto zakryjte fólií a nechte 1,5 hodiny kynout.
- Vykynuté těsto přendejte na pracovní podložku. Není třeba podsypávat. Těsto není lepivé. Rozdělte na 8 kousků a z každého ještě oddělte malý kousek. Z malých kousků vyvalujte slabé válečky a utvořte uzlík, který bude tvořit ocásek.
- Kusy těsta rozvalujte na prameny dlouhé asi 40 cm. Konce vyvalujte do zúženého tvaru. Konce pramenů přes sebe dvakrát obtočte a vespod (v ohybu) nechte trochu prostoru. Do něj uložte uzlík – ocásek.
- Zajíčky nechte 15 minut kynout na plechu. Potřete vejcem a poté při 180 °C pečte 25 – 30 minut dozlatova.